Uw kind 1-3 jaar

Contactlenzen: De kleintjes ook!


Een kind vroeg uitrusten met contactlenzen zou sommige gezichtsstoornissen helpen herstellen. Verklaringen van Dr. Sylvie Berthemy, oogarts en expert in pediatrisch contact.

Zijn er speciale lenzen voor kinderen?

  • Ja, dit zijn dezelfde lenzen als die voor volwassenen, wetende dat ze allemaal op maat zijn gemaakt. Het zijn altijd stijve lenzen die ultradoorlatend zijn voor zuurstof. Zachte lenzen worden nooit aangebracht op een kind jonger dan 6 jaar oud.

Zijn contactlenzen een goede manier om kinderen te corrigeren?

  • Ze bevorderen revalidatie bij kinderen van 2-3 jaar, vooral in het geval van bijziendheid, ambyopie (lui oog), anisometropie (ogen met verschillende correcties), ... Ze zijn zeer effectief bij baby's, geopereerd voor een aangeboren staar. Ze kunnen worden uitgerust, 15 dagen na de interventie, vanaf 6 weken leven.

Hoe is de aanpassing?

  • Hoe eerder een kind is aangepast, hoe meer de lens wordt ondersteund. Over het algemeen is terughoudendheid vaker psychologisch dan anatomisch. Maar kinderen begrijpen heel snel dat het een voordeel voor hen is, omdat de stijve lens hen een onvergelijkbare kwaliteit van zicht geeft.

Waarom kinderen en baby's uitrusten met lenzen?

  • Naast hun helende eigenschappen hebben lenzen bepaalde voordelen. Ze kunnen continu dag en nacht worden gedragen. Wanneer je wakker wordt, ziet het kind duidelijk zodra hij zijn ogen opent. Ze beperken de manipulaties, die voornamelijk door ouders worden uitgevoerd tot 6 jaar. Dit beperkt de risico's op het gebied van hygiëne en is heel praktisch in het geval van alternerende bewaring en tijdens de schoolvakanties.

Interview door Frédérique Odasso

Zijn gezondheid baart je zorgen en dat is normaal! Praat met elkaar over ons gezondheidsforum.