Je baby 0-1 jaar

De smaak, hoe werkt het?


Waarom gaat een pasgeboren baby zoet eten? Waarom zal hij een paar maanden later van zout genieten? Heel vroeg beweert je peuter zijn voedselvoorkeuren. Hij houdt van of hij houdt niet van. Hoe is het smaakgevoel zo complex? Uitleg.

  • Het is al heel vroeg dat de smaak naar je baby komt, zelfs in de baarmoeder! Zijn smaaksysteem is opgezet en is al operationeel. Hij zal zich blijven verbeteren tijdens de eerste jaren van zijn leven, naarmate zijn hersenen rijpen en vooral door de opeenstapeling van ervaringen.

De receptoren van smaak

Professor André Holley, onderzoeker bij het Europees Centrum voor Smaakwetenschappen aan de CNRS, beschrijft de drie belangrijkste receptorfamilies, waarop de smaak van uw kind - zoals dat van u - gebaseerd is.

  • Ten eerste, de reukreceptoren, verantwoordelijk voor het detecteren van de aroma's. Maar waarom zou je het reukvermogen oproepen als we het over smaak hebben? Simpelweg omdat deze twee zintuigen verwant zijn. Proef een voedingsmiddel met de neus volledig verstopt en het zal moeilijk zijn om de minste smaak te vinden! Deze reukreceptoren bedekken alle neusholten en zijn ongeveer duizend. Ze vestigden zich in hun posities tussen de 8e en 11e week van het foetale leven van uw kind en zijn sinds die tijd operationeel.
  • Tweede bataljon: de smaakreceptoren, Ze zijn ook aanwezig sinds de 11e week van de zwangerschap, gericht op de detectie van smaken. Gehuisvest in de papillen, op de tong en het gehemelte, zijn ze onderverdeeld in specialiteit: sommigen zien zout, anderen zuur, anderen zoet, anderen bitter, enzovoort. Want in tegenstelling tot wat we lang hebben geloofd, zijn er niet alleen deze vier basissmaken, maar een oneindigheid!
  • Derde groep: receptoren die zich op de nervus trigeminus hebben gevestigd (drie-vertakt) dat de neus- en mondholtes innerveert. Een echt man-orkest terwijl hij alleen andere informatie vastlegt! Het is dankzij de tactiele vezels dat je baby de textuur van het voedsel waarneemt (zijn ze vloeibaar, zalig, knapperig, knapperig?). Deze zenuw vertelt hem over de temperatuur van het voedsel (warm, koud, koud), de pijn. Het is ook een grote gevoelige reactie die sterk reageert op bepaalde moleculen zoals peper, chili of mosterd.

De smaakvoorkeuren van baby's

  • Tussen het zoete, het zoute, zuur, bitter en umami (smaak van bouillon), peuters maakten het verschil na 3 maanden, 6 maanden, 12 en 20 maanden. Terwijl de waardering voor zoetheid in het eerste jaar afneemt, neemt die voor zout sterk toe. De reacties op de umami-smaak blijven gemiddeld neutraal.
  • Wat betreft zuur en bitterze worden het minst gewaardeerd maar niet noodzakelijk afgewezen.

Isabelle Gravillon