Je baby 0-1 jaar

Testiculaire ectopie: natuurlijk een klein incident


Testiculaire ectopie, ongeveer 5% van de moeders van kleine jongens horen erover tijdens de eerste gezondheidscontrole van hun baby. Deze anomalie herstelt meestal van zichzelf ... soms is het nodig om het te helpen!

Wat is testiculaire ectopie?

  • Bij de jongen wordt de zaadbal tijdens het embryonale leven gemaakt, naast de nier, in de buik. Tijdens de ontwikkeling van de foetus daalt het af om de buikholte te verlaten (door het lieskanaal) en in de bijbehorende tas te worden geplaatst. Terwijl het afdaalt, sluit het lieskanaal door zijn muren te steken.
  • Normaal wordt elke zaadbal bij de geboorte verlaagd ... maar het gebeurt dat een van hen (of beide) stopt "onderweg". In 90% van de gevallen in het lieskanaal (hoger of lager), soms in de buik: het is het meest complexe geval, omdat het niet detecteerbaar is met de palpatie en het bestaan ‚Äč‚Äčervan kan betwijfelen.

Wanneer wordt deze afwijking ontdekt?

  • Controleer of de testikels goed zitten is onderdeel van de balans die door de kinderarts op de kraamafdeling wordt uitgevoerd. Als hij vindt dat een van hen niet op zijn plaats is, zal hij het je vertellen, maar er is geen urgentie om in te grijpen: amper 1% van de kleine jongens heeft dit probleem thuis nog steeds. de leeftijd van 1 jaar.
  • Aan de andere kant, als de kinderarts een liesbreuk diagnosticeert (de zaadbal is niet gedaald, het lieskanaal is niet gesloten en de darm is binnenin betrokken), zal hij een operatie overwegen.

Wanneer kan een definitieve diagnose worden gesteld?

60% van de ectopieën raken de rechterkant.

  • Alle baby's met de diagnose testiculaire ectopie bij de geboorte worden een jaar later opnieuw onderzocht om te zien hoe de situatie is veranderd. De diagnose is klinisch: de arts palpeert de portemonnees om te controleren of de zaadbal naar beneden is gekomen. Als hij nog steeds misplaatst is, maar de arts voelt het bij palpatie, zal hij u onmiddellijk geruststellen. Het is een testikel "lift": het lieskanaal is goed gesloten, maar laat voldoende ruimte voor de testikel om iets omhoog te komen in het onderste deel (wat gebeurt er wanneer het kind geagiteerd of bezorgd is). Er is ... alleen om te wachten: de zaadbal zal alleen in de puberteit plaatsvinden.
  • Aan de andere kant, als het nog steeds hoog genoeg in het kanaal is of in de buik lijkt te zijn gebleven, zal de arts u doorverwijzen naar een chirurg.

1 2