Uw kind 5-11 jaar

Het verhaal van prinses Kaguya, een poëtische maar lange film


Dit wordt op het scherm gebracht, het verhaal van prinses Kaguya, het meest populaire verhaal van Japan. Ik weet niet zeker of kleine Fransen zich meer dan twee uur op deze film kunnen concentreren, zo rijk en poëtisch als het is.

Geschiedenis

  • Een oude houthakker ontdekt een kleine prinses in de holte van een bamboe. Verbaasd brengt hij haar terug naar zijn vrouw die haar meeneemt. Het kind verandert in een baby, dan een klein meisje dat opgroeit, snel, heel snel. Dit kleine meisje houdt meer van het leven dan van iets anders, de aarde ... Helaas, haar adoptievader, die rijk is geworden (bamboe spuugt nu gouden munten), besluit haar een opleiding te geven die haar rang waardig is.
  • Richting de hoofdstad, waar ze manieren leert, kalligrafie, koto ... Volwassenen wordt ze zo mooi, dat alle pretenders erop staan ​​haar hand te krijgen. Ze zijn ook min of meer armoedig. De keizer zelf - jong, knap en arrogant - hoorde eindelijk over haar ... Ze vluchtte zoals alle anderen.
  • Dat is wanneer ze onthult aan haar ouders haar geheim: ze komt van de maan die haar gaf wat ze boven alles wilde: het leven op aarde. Maar als ze er niet van geniet, zal ze moeten terugkeren ...

Wat we denken

  • Isao Takahata, de maker van de beroemde studio Ghibli (met Miyazaki) grijpt een extreem populair verhaal in Japan aan voor deze nieuwe cartoon. In wezen de eeuwige vraag: is het leven de moeite waard om te leven? Alleen voor de schoonheid van de natuur, ja. In de film inspireert deze natuur scènes vol frisheid: de babyprinses die op de grond sjokt, billen in de lucht, is fris. De tekening, ter plaatse geschetst, nauwelijks waterverf, is zeer realistisch. Het kleine meisje hoofd hebzuchtig, zich vergapen aan alles ... De natuur is alomtegenwoordig, gul en mooi. De liedjes vieren het ook, dit eerste deel van de film is erg poëtisch.
  • Is het leven de moeite waard om te leven, Ten koste van alles, zelfs met een vader die een dwaas huwelijk van je eist? Hier komen we (na een uur film) echt in het verhaal geïnspireerd door een verhaal over de tiende eeuw, zeer beroemd in Japan. Zijn filosofie is vandaag bijna verontrustend, zelfs als je, zoals bij elk sprookje, het goed kiest wat je wilt ... De prinses - vrij modern - droom van vrijheid (waarom zou ze met haar leugenaars meer leugenaars trouwen dan Waarom zou ze een blinde en rigide vader gehoorzamen?). Maar plotseling, om te veel voor het leven te vragen, verliest ze het. Deze kleine zeemeermin van de lucht zal moeten terugkeren om op de maan te leven, terwijl ze meer dan wat dan ook op aarde wilde leven.
  • 2 uur 17! Het is lang! Zelfs als je duizend dingen leert over Japan, zijn tradities. Zeker, Wolf, Japans meesterwerk uitgebracht in 2012, duurde 1:57 en hij boeide veel kinderen (en hun ouders!). Sommige films van Hayao Miyazaki's meester naderen ook twee uur. Conclusie, aarzel niet als je in je familie de smaak hebt van Japanse animatiefilms, erg beroemd in de wereld. Als je niet een paar maanden wacht om het op dvd te ontdekken, kijk je er twee keer naar. Ondertussen, met je 8-10 jaar, kun je stuiteren op een andere film: Roman Holiday van William Wyler, het verhaal van een schattige prinses (Audrey Hepburn) die ook niet een prinses, die wil liefhebben en leven en zich toch wil neerleggen ...

Door Isao Takahata, studio Ghibli, 2:17, vanaf 9 jaar oud.* Het verhaal van de bamboesnijder.

Agnes Barboux

@