Zwangerschap

Omsnoeren, waarvoor?


Tijdens de zwangerschap kan de baarmoederhals voor de duur openen en het risico op een miskraam of vroeggeboorte verhogen. Om dit te voorkomen, kan omsnoering nodig zijn. Wat is het? Olivier Multon, gynaecoloog bij de polikliniek van Nantes, vertelt ons meer.

Wat is een strapping?

  • Wanneer de baarmoederhals niet langer zijn rol vervult en zichzelf opent tijdens de zwangerschap, kan omsnoering nodig zijn. Dit is het leggen van een dikke draad, vergelijkbaar met een kant, in de dikte van de baarmoederhals, om een ​​soort gesloten portemonnee te vormen. Afhankelijk van het stadium van de zwangerschap is het doel om een ​​miskraam of voortijdige bevalling te voorkomen. Dit betreft ongeveer 0,5% van de zwangere vrouwen.

In welke gevallen oefent men een omsnoeringsband?

De belangrijkste indicatie van de omsnoering is de opening van de baarmoederhals. Hoewel het gesloten moet blijven tot aan de bevalling, opent de kraag zichzelf en dient deze niet langer als een slot.

  • De oorzaken van de open beet van de baarmoederhals zijn meerdere : Het kan aangeboren zijn, als gevolg van een misvorming van de baarmoeder of van invloed zijn op vrouwen die eerder ernstige zwangerschapongevallen hebben gehad (zeer vroeggeboorte of late miskraam)
  • Omsnoeren is geen preventieve behandeling voortijdige arbeid. Integendeel, deze techniek heeft de neiging om weeën te verhogen, dus het wordt niet aanbevolen voor vrouwen die al significante weeën hebben bij het ontstaan ​​van de opening van de baarmoederhals.

De verschillende omsnoeringsmethoden

Deze procedure kan plaatsvinden aan het begin van de zwangerschap of later:

  • Tussen 16 en 17 weken amenorroe, het omsnoeringsprincipe : aanbevolen wanneer de toekomstige moeder al een probleem van open beet heeft. Het leggen van de banden is dan preventief omdat zijn kraag nog niet is geopend. De pose wordt vaginaal uitgevoerd onder algemene anesthesie of rachianesthesis en duurt ongeveer 15 minuten. De toekomstige moeder kan in het ziekenhuis blijven of 's nachts naar huis gaan.
  • Na 17 weken amenorroe, "hete" omsnoering : de baarmoederhals is al open wanneer artsen hun diagnose stellen, maar de toekomstige moeder heeft geen samentrekking. De pose vindt ook plaats onder algemene anesthesie of rachianésthésie, vaginaal, en duurt ongeveer 15 minuten. De toekomstige moeder kan in het ziekenhuis blijven of 's nachts naar huis gaan.

Een band tot wanneer?

  • De arts heeft uw omsnoeringsband aan het einde van de zwangerschap verwijderd, aan het einde van de 8e maand. Je kunt normaal, vaginaal bevallen.

Op een dag vastbinden, altijd vastbinden?

  • Helaas, de kloof van de baarmoederhals is definitief. Je hebt zoveel riemen als zwangerschappen.

Stéphanie Letellier

Wilt u uw ervaring en uw vragen delen met andere toekomstige moeders die een omsnoering hadden? Bezoek ons ​​speciale forum