Uw kind 1-3 jaar

Calcium: een prioriteit voor de gezondheid van kinderen


Een belangrijke speler in botmineralisatie, calcium speelt een cruciale rol in de vorming, groei, sterkte en onderhoud van het skelet. Geen manier om zonder te doen!

De uitleg en het advies van Patrick Tounian, hoogleraar kindergeneeskunde en hoofd van de pediatrische voedingsdienst in het Armand-Trousseau ziekenhuis in Parijs.

1. Calcium neemt een prominente plaats in het menselijk lichaam in

  • Calcium is veruit het meest voorkomende minerale zout van het menselijk lichaam. Het lichaam van een volwassene heeft meer dan één kilogram waarvan 99% in de botten! Kapitaal in de vorming en groei van het skelet en tanden, het grijpt ook in bij fundamentele functies zoals spiercontractie, bloedstolling ...
  • Calciumbehoeften variëren per leeftijd: 500 mg voor een kind, 1200 mg voor een tiener, 1000 mg voor een volwassene.

2. Het calciumniveau van het kind bepaalt zijn toekomstige gezondheid

  • De opbouw en consolidatie van het skelet vindt plaats tijdens de kindertijd en adolescentie. Onvoldoende calciuminname zou de ontwikkeling van optimaal botkapitaal voorkomen. Het gevaar later? De risico's van osteoporose al na 30 jaar, een afname en verzwakking van botmassa, een toename van fracturen.

3. Calcium is een prioriteit in melk en zuivelproducten

  • Melkachtige voedingsmiddelen houden het calciumgehalte bij! De eerste levensjaren is de melkfles een uitstekende calciumverzekering. Met diversificatie kan het aandeel melkafnemende zuivelproducten (yoghurt, kaas, kleine Zwitserse ...) aan de behoeften voldoen.
  • Vanaf 2 jaar stelt de medische aanbeveling het verbruik vast op drie per dag. Andere voedingsmiddelen zoals amandelen, sommige zeer gemineraliseerde water, andijvie ... bevatten ook, maar in veel minder dan zuivelproducten.

1 2