Je baby 0-1 jaar

De ballon: een stuk speelgoed dat zijn spel verbergt


Een bal schoppen, wat is gemakkelijker! Dat is wat jij gelooft? Hij zal je baby dingen leren met een eenvoudige ballon ... om van je te scheiden, met anderen te wisselen, goede reflexen te verwerven ... we gaan rond de vraag.

Met de bal ontdekt hij de opwindende sensatie van zorgen

  • Zodra je baby zit, kun je met hem gaan spelen. Geen grote ballon die hem zou afschrikken door zijn proporties, maar een beetje dat je zachtjes naar hem toe zult rollen. Het is een beetje zoals dit kinderliedje dat je zingt om hem aan het lachen te maken: "Het is het kleine beest dat omhoog gaat, dat omhoog gaat", versie "Het is de kleine bal die rolt, rolt ... Maar waar is het Dit gevoel vermengd met opwinding en angst fascineert je kleintje. Het zal tijd kosten voordat hij de zekerheid verwerft dat deze mooie bal hem niet bedreigt omdat hij stopt steevast waar zijn voet of hand begint.

Met de bal ontdekt hij dat hij reflexen heeft

  • Het is pas na verschillende tests dat je peuter v dat, als hij de bal wacht met gespreide benen en armen, deze in zijn handen zal vallen ... en het voldoende zal zijn om dichtbij om dit grappige speelgoed op te sluiten. Maar de ballon blijft zeer verontrustend: soms maakt de kans op de gebaren dat de ballon aan hem ontsnapt. Dit troost hem in eerste instantie met het idee dat deze grappige bal een eigen wil heeft, en daarom behoorlijk fascinerend.
  • Uw kind zal snel de rol ontdekken die hij in dit scenario speelt. Hij begrijpt dat het de kleine klap is die hij van de hand of de duw van de voet geeft waardoor de bal weg beweegt. Maar het verliest zijn mysterie niet, het zal tijd kosten voordat uw kind begrijpt dat het de manier is waarop hij de bal een impuls heeft gegeven die zijn richting heeft afgedrukt ...

Met de bal gaat hij de grote wereld ontdekken

  • Op dit moment beschouwt uw kind de ballon als een op zichzelf staand speelgoed dat nieuwe horizonten kan openen. Zodra hij op handen en voeten loopt, is dit je peuter die deze verkenner achterlaat om de meest afgelegen uithoeken van het huis te verkennen. Hij glipt achter de loungestoel, glijdt in de kledingkast, durft zich in de halfdonkere gang te wagen ... En als de bal toevallig onder de bank of achter het gordijn verdwijnt, leert hij voor je kleintje wat afwezigheid is. Voor hem is de ballon verdwenen, hij is verloren ... Gealarmeerd door zijn kreten, vlieg je naar zijn redding met je bezem om het speelgoed los te maken. Wat een geluk, hier is het weer!
  • Uw kind begrijpt dan dat een object (of een persoon) het zicht kan ontwijken en kan blijven bestaan, en nog beter ... weer verschijnt. Dit is zeer geruststellend omdat het zeker iets gemeen heeft met uw afwezigheid bij u en uw terugkeer naar huis. Een goed idee om te graven ...

Met de bal begint hij de uitwisseling

  • Na geleerd te hebben hoe je je lichaam in de ruimte kunt bewegen, heeft je peuter een betere controle over de beweging en de oorzaak-gevolg relatie die het veroorzaakt. Hij weet dus dat een handgebaar de bal in een bepaalde richting kan leiden. Natuurlijk is dit allemaal niet erg nauwkeurig voor je kleintje. Hij kan de kracht van zijn acties nog niet moduleren om het speelgoed naar de gewenste locatie te verzenden. Maar de basis is aanwezig voor een gedenkwaardig deel van "roll balloon".
  • Alleen hier moet uw kind nog dingen bezitten om zich te voelen bestaan ​​en er is geen sprake van dat hij zich van zijn goed kan ontdoen om het naar u te sturen.
  • Gelukkig zal de wens om met je te spelen, glimlachen, tweets of kietelen uit te wisselen hem helpen dit werk te volbrengen, waardoor hij geleidelijk aan ontdekt dat "een lening resulteert in rendering!"

Met de bal past hij zijn schot aan ... en zijn acties

  • Als rollen in zijn vaardigheden ligt, vereist het slagen om te lanceren een meer rijpende psychomotorische prestatie. We moeten zijn benen al vasthouden. Dan moeten we verder gaan dan het reflexgebaar dat alle kleintjes hebben: de bal op en neer gooien. Maar na vele herhaalde pogingen met u, zal uw kind begrijpen dat hij de bal naar de andere speler moet sturen. Een prestatie die hij nauwelijks vóór 2 jaar kan bereiken, zelfs een beetje meer.
  • Het zal dan het begin zijn van een lange medeplichtigheid met de bal die hem zal leiden van "Ik gooi, jij vangt" naar gevangenis balspelen en, later, volleybal!

L. Dibarrat