Uw kind 1-3 jaar

Water, een essentieel voedingsmiddel


Een kind is kwetsbaar voor uitdroging. Ook dit jaar herhaalden de interviews van Bichat de waterbehoeften van het kind, die vaak slecht worden gerespecteerd. Naar je flessen!

De nier van het kind is onvolwassen

  • Tot de leeftijd van 2-3 jaar, de nier van een kind kan urine noch die van een volwassene concentreren of verdunnen. Het absorbeert weinig glucose en elimineert nauwelijks bicarbonaten. Resultaat: de nier past de waterafvoeren slecht aan in vergelijking met de ingangen.

Het kind heeft niet de reflex om te drinken

  • Ofwel omdat hij het te druk heeft met zijn activiteitenof omdat hij zich niet bewust is van de behoeften van zijn lichaam, hydrateert een kind niet voldoende. In de praktijk absorbeert het slechts 2/3 van de waterinname aanbevolen door de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid), namelijk 910 ml / dag voor kinderen tussen 2-3 jaar en 1120 ml / dag voor 4-8 jaar oud.

Pas op voor uitdroging

  • Met een hogere oppervlakte / gewichtsverhouding als de volwassene registreert het kind verhoudingsgewijs grotere waterverliezen via de huid. Het risico op uitdroging neemt toe, vooral in het geval van koorts of episoden van gastro-enteritis. Je moet voorzichtig zijn, vooral met peuters.

Water: goede reflexen

- Laat uw kind regelmatig kleine hoeveelheden water drinken: voor school, 's middags, voor en na de sport, terwijl hij zijn huiswerk doet ...

- Bied hem voedsel aan dat rijk is aan water: fruit, groenten, soepen, sherbets.

- Houd altijd een fles water bij de hand.

Maryse Damiens

Welk water moet je je kind geven? Wat zijn zijn behoeften? Is kraanwater betrouwbaar? Onze quiz.

Deel uw ervaringen en vragen over onze Voedselforum.