Welzijn

Ecologie is ook voor de kleintjes!

Ecologie is ook voor de kleintjes!


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het verhogen van het bewustzijn van een kind jonger dan 3 jaar respect voor de natuur is mogelijk! En dat is logisch. Interview met Claire Escriva, oprichter van Ecolo Crèche en ecotoxicoloog.

Wat kan een peuter begrijpen over ecologie en de bescherming van het milieu?

 • Het is duidelijk geen kwestie van een peuter leren zijn ecologische voetafdruk te verkleinen of grote enge toespraken te houden over de toestand van de planeet! Maar gewoon om hem de concrete mogelijkheid te bieden om zijn natuurlijke omgeving, zowel plantaardig als dierlijk, te verkennen.
 • Voor veel kleine kinderen, vooral degenen die in de stad wonen, is het contact met de natuur beperkt tot de hondenpoep op de stoep, de aarde in de pot van de groene plant, bomen met betonnen voet. Een visie op de natuur enigszins reductief.

Hoe kunnen ouders concreet contact met de natuur bevorderen?

 • Door het feit dat hun kind steentjes steent, dode bladeren op de grond, aarde, zand, zeewier, zelfs slakken of slakken, niet als vies of gevaarlijk te beschouwen. Een peuter zal niet ziek worden omdat hij in contact is geweest met sommige bacteriën, integendeel, het versterkt zijn immuunsysteem!
 • Bovendien kan een reeks zintuiglijke, emotionele en psychomotorische ervaringen het ontwaken bevorderen, vooral als ze met ouders worden gedeeld. Zoals het gras haar kleine blote voeten voelen kietelen, het verschil tussen het fijne zand en de natte aarde begrijpen, een boomblad verkruimelen en de geur ruiken die het vrijkomt, enz.

Welke andere 'groene' activiteiten kunt u naast uw natuuronderzoek aanbieden aan uw kind?

 • Allerlei workshops of ambachten gemaakt met gerecyclede materialen, bijvoorbeeld. Met de catalogi en advertenties die onze mailboxen binnenvallen, kan een klein kind knippen, scheuren, kreuken, plakken.
 • Je kunt er ook plantaardige verf mee maken, die niet giftig is. Doe gewoon een rode kool in de sapcentrifuge om een ​​mooie paarse verf te krijgen. Door een paar druppels citroen toe te voegen, krijg je wat roze. En met wat zeep, wat groen. Games "nature" bedacht uit elementen van het dagelijks leven kan helemaal magisch zijn!

Kunnen boeken, schijven interessante media zijn?

 • Natuurlijk! Alle boeken die het leven van dieren en hun gewoonten vertellen, verdienen de voorkeur. Niet alleen omdat het peuters fascineert, maar ook omdat dieren authentieke ecologen zijn, echte modellen: hun overlevingsinstinct in de natuur leidt hen naar een groot respect voor hun ecosysteem. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat ze hun afval opslaan of begraven om er niet door bedwelmd te raken.
 • Nog een nummer: cd's met natuurgeluiden en liedjes van vogels die de natuur in het appartement brengen en heel rustgevend zijn.

Kan voedsel een vector zijn voor bewustmaking van ecologie?

 • Helemaal. U kunt uw kind bijvoorbeeld seizoensgebonden fruit en groenten laten eten. Het is een leuk cadeau voor hem! Door aardbeien in het voorjaar aan te bieden in plaats van in januari, zijn alle kansen herenigd want deze vruchten zijn bijzonder smakelijk en niet geurloos en smaakloos. Al vanaf jonge leeftijd gewend om goede producten te eten, aangenaam om te proeven, zal een kind het hart opgroeien om dit plezier te behouden. Wanneer hij de keuze heeft, zal hij ook kiezen voor seizoensfruit en -groenten, werkend voor de bescherming van de planeet door onnodig transport te vermijden. Hij zal zich dan op een natuurlijke manier gedragen als een echte ecoloog ...

Meer informatie gebruiksaanwijzing

 • Raadpleeg de site ecolo-creche.fr
 • De ecotoxicoloog bestudeert de schadelijke effecten van chemicaliën en verontreinigende stoffen op het milieu en de gezondheid.

Isabelle Gravillon voor het oudersupplement van Popi magazine.Opmerkingen:

 1. Tavey

  Je hebt helemaal gelijk.In dit iets is ik denk dat het goed nadenken is.

 2. Lailoken

  Vreemd hoe dat

 3. Delaney

  Now everything is clear, thanks for the help in this question.

 4. Sigifrith

  Bedankt voor uw hulp in deze kwestie. Dat wist ik niet.

 5. Eimhin

  Ik denk dat je het fout hebt. Ik ben er zeker van. Ik kan het bewijzen. E-mail me op PM, we zullen bespreken.

 6. JoJokasa

  Ooooh! This is exactly what it says. I love it when everything is in place and at the same time understandable for a mere mortal.

 7. Stiles

  HIER! PRECIES!Schrijf een bericht