Uw kind 1-3 jaar

TV is niet altijd een makkie


Dit is de titel van de campagne van 18 tot 20 februari 2016 door de CSA (Superior Council of Audiovisual). Het doel: ouders informeren over de gevaren van televisie voor peuters.

Geen scherm vóór 3 jaar

  • Het algemene idee is om een ​​peuter niet achter te laten alleen voor de afbeeldingen die scrollen ... zelfs als het een cartoon is. "Vóór 3 jaar is het beter om voor het scherm te staan", herinnert de campagne zich. Vóór deze leeftijd is het kind geconstrueerd in interactie met de wereld om hem heen en moet het niet beperkt blijven tot de status van toeschouwer.
  • Tussen 4 en 8 jaar oud, de CSA beveelt aan om bij de jeugdprogramma's te blijven en de bewegwijzering te respecteren.

De campagne van 2016

  • Zoals elk jaar sinds 2009, 18 tot 20 februari 2016zal de jaarlijkse preventiecampagne worden opgezet met posters, tv-spots en rapporten om kinderen jonger dan 3 jaar te beschermen tegen de gevaren van televisie.

Mening van deskundigen

  • De CSA vertrouwt op de mening van specialisten van het kind, zoals Dr. Patrice Huerre. Voor de kinderpsychiater, afdelingshoofd in de Hauts-de-Seine: "het kind onder de 3 kan het beeld niet begrijpen, het wordt gebombardeerd zonder begrip omdat het de vertaling niet kan vertalen emoties ". Voor volwassenen is "de aanwezigheid van een volwassene essentieel, het zal vertalen en onder woorden brengen wat ze zien", zegt de arts. Natuurlijk is er geen sprake van het demoniseren van televisie. Het is aan de ouders om op de gevoelens van het kind te reageren. Slaapstoornissen, eetlust of gedragsveranderingen knipperen.
  • Wat betreft de psychiater en psychoanalyticus Serge Tisseron wiens video wordt uitgezonden op de site van de CSA, legt hij uit dat tv op de kleine "een kracht van fascinatie uitoefent, ongeacht de kwaliteit van de beelden, de inhoud ... Het kind lijkt te kalmeren voor de televisie, maar hij accumuleert emoties en frustraties waarvan hij niet weet hoe hij ermee om moet gaan, en wanneer de tv wordt gestopt, komt dat allemaal naar voren. "Dan moeten we het kind een andere activiteit aanbieden."

Om te lezen

"Moeten de schermen worden verboden voor kinderen?" Door S. Tisseron en B. Stiegler (ed Mordicus).