Zwangerschap

Ovariële stimulatie: een boost voor zwanger zijn


Je wilt een baby ... maar het komt langzaam. De gynaecoloog kan ovariële stimulatie voorstellen, duimen om de ovulatie te stimuleren en de kwaliteit en kwantiteit van eicellen te verbeteren.

Je hebt medische onderzoeken gehad, dus de gynaecoloog biedt je een eerste stap: stimulatie van de eierstokken. Daar stel je je een verpleegster voor of een verpleegster die regelmatig komt om je te zien "prutsen" met de buik en de eierstokken masseert ... Dit is niet helemaal dat! Wat is ovariële stimulatie? Hoe gaat het Waarom stimulatie van de eierstokken? ... Veel vragen verdringen je in je hoofd. Maar geen paniek, hier zijn alle antwoorden op uw vragen.

Wat is ovariële stimulatie?

 • Ovariële stimulatie is een veel voorkomende medische praktijk in de gynaecologie, wat zal gebeuren help een vrouw om eieren te produceren op een normale manier of om ovulatie te veroorzaken. Dit is een duim omhoog voor vrouwen met ovulatiestoornissen om de kwaliteit en kwantiteit van eicellen te verbeteren. Het wordt meestal geassocieerd met kunstmatige inseminatie of wordt uitgevoerd in het kader van in-vitrofertilisatie in geval van onvruchtbaarheid.
 • Ovariële stimulatie omvat het nemen van medicatie (tabletten of injectie) rekening houdend met de menstruatiecyclus. Dit vereist dan regelmatige follow-ups, zoals hormonale testen en echografie, om de evolutie van de follikels te volgen, om de mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen (inclusief meerlingzwangerschappen) te detecteren, om de effectiviteit van geneesmiddelen te controleren. Het tempo van geslachtsgemeenschap is ook geprogrammeerd.
 • Afhankelijk van de resultaten van de uitgevoerde onderzoeken en analyses, als ovulatiestoornissen de enige oorzaken zijn van onvruchtbaarheid bij een paar, is ovariële stimulatie soms voldoende om boost de eierstokken en help een baby op een natuurlijke manier te verwekken
 • Met andere woorden, stimulatie van de eierstokken verhoogt het aantal follikels, dus verhoogt de kans om zwanger te worden.

Waarom zouden de eierstokken worden gestimuleerd?

 • Ovulatie is een normale en fysiologische periode, lang verwacht voor vrouwen die een baby willen hebben. Het is een periode in het midden van de menstruatiecyclus, die overeenkomt met de afgifte van een volwassen eicel op het niveau van de eierstok. En we weten allemaal dat de menstruatiecyclus een normaal verschijnsel is, waarvan alle stadia elke maand goed worden gereguleerd.
 • Van de productie van de follikel tot de rijping en afgifte van de eicel, de stappen vinden plaats onder invloed van verschillende geslachtshormonen, die zelf worden gereguleerd door de hypofyse en de hypothalamus van de hersenen. Het proces is daarom complexer dan we denken, en de minste zorg, alles is niet in orde.
 • Wanneer dit niet normaal is, is er een stoornis of afwijking in de ovulatiefasen. Ofwel ovulatie is afwezig, of het is onregelmatig met een onregelmatige cyclus. In het geval van polycysteuze eierstokken werken de eierstokken niet goed, wat kan leiden tot onrijpe eicellen. Ovariële stimulatie wordt voorgeschreven door de arts om het ovulatieproces op alle niveaus nauwkeurig te reguleren en dit normale fysiologische fenomeen te reproduceren om een ​​volwassen follikel en een eicel te hebben. Omdat zonder eicel, geen zwangerschap ...
 • In de context van een in-vitrofertilisatie of een kunstmatige inseminatie willen de artsen verschillende eicellen (ongeveer tien) verkrijgen om de bevruchting te laten slagen. In dit geval wordt ook een goed gecontroleerde ovariële stimulatie aanbevolen.
 • Tegenwoordig raadplegen steeds meer vrouwen ouder dan 38 jaar, wier hormoonspiegel laag is, en willen zwanger worden door ovariële stimulatie. Maar ook extreem sportieve vrouwen, wier zeer intense fysieke activiteit de menstruatiecyclus kan beïnvloeden.

Hoe werkt ovariële stimulatie?

 • Voordat u wordt blootgesteld aan stimulatie van de eierstokken, u moet een reeks tests en analyses uitvoeren, beginnend met een klinisch onderzoek, bloedonderzoek (met de dosering van de verschillende hormonen zoals FSH, LH en estradiol), een echografie, maar ook een spermogram in de toekomstige vader.
 • De arts zal u ook vertellen om elke ochtend gedurende drie maanden de temperatuur te nemen om de exacte ovulatiedatum te vinden, omdat de ovariële stimulatie rekening houdt met de menstruatiecyclus.
 • Ovariële stimulatie omvat het toedienen van op hormonen gebaseerde geneesmiddelen die zijn voorgeschreven door een vruchtbaarheidsarts. De toedieningsprotocollen variëren afhankelijk van het type medicatie en de toedieningsroutes. In het geval van orale medicatie wordt de dosis genomen vanaf de 2e dag van de cyclus en gedurende 5 tot 7 dagen.
 • Injecties kunnen intramusculair of subcutaan worden uitgevoerd. De patiënt wordt ertoe gebracht zelf de gebaren te leren om de injecties te oefenen.
 • Wat de vorm van de medicijnen ook is, aarzel niet om vragen te stellen aan uw arts in geval van twijfel of misverstand. Het is mogelijk dat verschillende medicijnen zijn geassocieerd, of dat de arts een nieuw medicijn voorschrijft of de behandeling aanpast volgens of in geval van falen van de vorige.

Hoe lang duurt stimulatie van de eierstokken?

 • De duur van de behandeling blijft zeer variabel en zal afhankelijk zijn van de oorzaken van de onvruchtbaarheid, een geschiedenis van de vrouw, haar leeftijd of haar gezondheidstoestand. In de praktijk merken gynaecologen echter op dat een behandeling gemiddeld 3 maanden duurt voordat een resultaat wordt bereikt tegen de 4e maand. Bij sommige vrouwen kan stimulatie van de eierstokken 3 maanden tot 6 maanden duren, maar duurt meestal niet langer dan 12 maanden (12 cycli).
 • In sommige gevallen laten artsen de eierstokken rusten en bevelen behandeling om de andere cyclus aan.

Wat zijn de bijwerkingen van stimulatie van de eierstokken?

 • Wanneer stimulatie van de eierstokken meer "overdreven" is, is het mogelijk dat de eierstokken ook overmatig reageren met de productie van een teveel aan follikels. We hebben het over ovariële hyperstimulatie.
 • Sommige symptomen kunnen optreden in geval van hyperstimulatie van de eierstokken. Deze omvatten misselijkheid of zelfs braken, opgeblazen gevoel in de buik en het risico op flebitis. We stellen u echter alvast gerust, de artsen beheersen perfect alle ongewenste effecten ervan
 • Het risico op meerlingzwangerschap is verhoogd; dit is de reden waarom ultrasone controles zeer regelmatig en streng zijn.
 • Injecties van gonadotropines kunnen leiden tot stemmingsstoornissen of gewichtstoename.

Zijn er contra-indicaties voor stimulatie van de eierstokken?

 • Ovariële stimulatie is niet geïndiceerd voor vrouwen met een voorgeschiedenis van kanker, bloedingsstoornissen of een voorgeschiedenis van een beroerte.

5 specialistische tips

 • Aarzel niet om uw arts te bellen als u zich niet goed voelt of abnormale symptomen heeft.
 • Ovariële stimulatie is een veel voorkomende methode die wordt gebruikt in de gynaecologie; het wordt voornamelijk beoefend door artsen-gynaecologen die gespecialiseerd zijn in vruchtbaarheid. Het succespercentage wordt geschat op 90%. Dit percentage is echter afhankelijk van de leeftijd van de moeder. Voor vrouwen ouder dan 38 is dit percentage vaak lager. Een tip: wacht niet te lang om zwanger te worden!
 • Eierstokhyperstimulatie is een van de meest gevreesde bijwerkingen, maar ook de meest rigoureuze gevolgd met herhaalde hormonale tests. Tegenwoordig zijn deze risico's goed onder controle.
 • Er is ook sprake van een hoog risico op kanker. Inderdaad, zolang je oestrogeen aanraakt, verwacht je natuurlijk een toename van het risico op hormoonafhankelijke kankers. Dit rechtvaardigt dan de duur van de behandeling die niet meer dan 12 cycli of 12 maanden mag worden uitgevoerd.
 • Ovariële stimulatie is soms een frustrerende en beperkende stap binnen het paar. Seks is geprogrammeerd en wordt soms als een plicht beschouwd om het paar uit balans te brengen. Twijfel? Stress? Frustratie? Chatten, praten, communiceren. Laat de één weten wat de ander voelt!

© Enfant.com