Nieuws

De vereniging die vecht tegen sikkelcelziekte wordt beloond


De Super Women's Jury 2010 heeft zijn oordeel uitgesproken: het heeft besloten Jenny Hippocrate-Fixy te belonen die vecht voor de informatie en preventie van sikkelcelziekte via haar vereniging APIPD. Ze won de som van 10.000 euro. (Nieuws van 29/11/10)

  • Ondersteund door Laeticia Hallyday, meter van de operatie, de Prix des Femmes Formidables wordt toegekend door Femme Actuelle en beloont anonieme vrijwilligers die hun energie ten dienste stellen van anderen.
  • Dit jaar, de grote winnaar is Jenny Hippocrate-Fixy, een lid van de vereniging APIPD, die vecht voor informatie en preventie van sikkelcelziekte.

Wat is sikkelcelziekte?

  • Deze ziekte treft 12.000 mensen in Frankrijk. Maar het is slecht bekend en er wordt geen rekening mee gehouden. Het overheersende symptoom? Een ondraaglijke pijn in het lichaam die alleen morfine kan kalmeren. Bovendien lijden sikkelcelpatiënten aan bloedarmoede, ernstige infecties (septikemie) en riskeren ze een hartstilstand. De enige bestaande behandeling blijft transfusie.

Waarom deze verplichting?

  • Toen zijn zoon Taylor, achttien jaar geleden geboren, voelde dat er iets mis was. Tien maanden later werd hem verteld dat hij leed aan de ergste vorm van sikkelcelziekte, een genetische aandoening van hemoglobine die vooral zwarte populaties en de mediterrane rand treft. Een keuze wordt haar dan opgelegd: "Of ik sprong uit het raam, of mijn zoon werd de strijd van mijn leven, dus creëerde ik mijn associatie."

En nu?

  • Met de € 10.000 winst, Jenny Hippocrate-Fixy wil zich nieuwe leuke quizzen voorstellen over sikkelcelziekte om schoolkinderen te onderwijzen. Maar ook nieuwe informatiefolders bewerken en verspreiden.

Bekijk de andere resultaten van de 2010 Great Women Award door hier te klikken.

Stéphanie Letellier