Je kind 3-5 jaar

Roodvonk, niet zo zeldzaam


Infantiele bacteriële ziekte, roodvonk dringt regelmatig de klaslokalen binnen. Het meest blootgesteld: het kind van 3 tot 8 jaar. Symptomen, behandeling, besmetting ... het punt met onze specialist, Dr. Lyonel Rossant, kinderarts.

Wat zijn de symptomen van roodvonk?

  • Roodvonk begint abrupt met een zere keel, geassocieerd met hoge koorts (39-40 ° C), braken en, heel vaak, buikpijn.
  • Onderzoek door de arts toont intense angina en de tong, wit aan het begin van de ziekte, kleurt geleidelijk rood op de punt en de randen. Het kind heeft veel moeite met eten.
  • Binnen 24 tot 48 uur verschijnt de uitslag, zeer aanwezig in de plooien van de ellebogen en knieën, maar zonder duidelijke jeuk. Het kind heeft een rode huid, granita, "huid van smarten". Het lijkt erop dat hij een gigantische zonnebrand heeft opgelopen.
  • Aan het einde van een week daalt de temperatuur en maakt de roodheid plaats voor schilfering op kleine schubben op het lichaam en haveloos in de handpalmen en voetzolen.

Wat is roodvonk en wie maakt zich zorgen?

Hoewel het een "puistjes" -ziekte is, zoals rodehond of waterpokken, heeft roodvonk veel specificiteiten.

  • Het wordt veroorzaakt door een bacterie - groep A beta-hemolytische streptococcus - en niet door een virus.
  • Vreemd genoeg heeft roodvonk geen invloed op zuigelingen en vooral op kinderen tussen 3 en 8 jaar oud. We weten nog niet waarom. Ofwel heeft de bacterie niet veel affiniteit met het jongste kind, het immuunsysteem van deze laatste is voldoende bewapend - via maternale antilichamen overgedragen in de baarmoeder - en in staat om zichzelf te verdedigen tijdens de eerste levensjaren.
  • Wanneer roodvonk voorkomt bij een baby, duurt het ongeveer een week en wordt het voornamelijk gekenmerkt door een permanente loopneus en stemmingsstoornissen: de baby is moe, prikkelbaar.

1 2 3