Zwangerschap

De aanwezigheid van het snoer


Soms gebeurt het, gelukkig heel zelden, dat de navelstreng zich tijdens de bevalling niet correct positioneert en zich voor de baby presenteert. Dit is het voorval van het snoer, een situatie die een obstetrische noodsituatie kan blijken te zijn.

De verklaringen van Virginie Christin, Sage liberale vrouw en verbonden aan het kraamkliniek van Bourg-en-Bresse.

Wat is het?

  • Wanneer een kind normaal bevalt, het is het kind dat presenteert en vertrekt eerst gevolgd door de navelstreng en ten slotte door de placenta. In zeer zeldzame gevallen (tussen 0,3 en 0,6 per 100 leveringen) kan het koord echter voor het hoofd van het kind verschijnen. Dit wordt cord procidence genoemd.
  • Er zijn verschillende vormen: de procubitus (het snoer vóór het kind vóór de breuk van de waterzak), de procidence (het snoer vóór het kind en de waterzak is gebroken) en ten slotte de laterocidence (het koord ligt tussen de schouder of het lichaam van het kind en de baarmoederwand).
  • Wat de vorm ook is, snoeruitval is een obstetrische noodsituatie omdat het koord wordt samengedrukt tussen de baarmoederwand of de baarmoederhals en het hoofd van het kind. Deze compressie veroorzaakt een minder goede oxygenatie van het kind, het bloed stroomt minder goed. Dit resulteert in een vertraging van de hartslag en foetale nood die noodinterventie vereist.

Hoe wordt ze gediagnosticeerd?

  • In de geboortekamer kan monitoring de hartslag van de foetus registreren. Bij het minste teken van een vertraging van de hartfrequentie van de baby, wordt door de verloskundige rekening gehouden met de mogelijkheid van koordprolaps. Deze mogelijkheid kan worden bevestigd door klinisch onderzoek of echografisch onderzoek.
  • Zodra de diagnose is gesteld, is het noodzakelijk om onmiddellijk door te gaan met de extractie van het kind, meestal door een keizersnede. Bij uitzondering wanneer het kind te veel bij het zwembad betrokken is, zal het medische team het vaginaal extraheren met behulp van instrumenten zoals spatels of tangen.

1 2