Zwangerschap

Pre-eclampsie, een ziekte die onmiddellijk moet worden ontdekt

Pre-eclampsie, een ziekte die onmiddellijk moet worden ontdekt


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Pre-eclampsie, hoge bloeddruk (hypertensie) of zwangerschapstoxemie, drie namen voor een specifieke pathologie van de zwangerschap die kunnen leiden tot ernstige complicaties voor de gezondheid van moeder en kind en vereist meer toezicht.

Pre-eclampsie of toxemie, welk verschil?

  • Pre-eclampsie of door zwangerschap veroorzaakte hypertensie (HPA) en zwangerschapstoxemie: hetzelfde gevecht! Tegenwoordig geeft de medische professie er de voorkeur aan om de termen pre-eclampsie of hypertensie (hypertensie) zwaar te gebruiken boven die van zwangerschapstoxemie om te praten over deze specifieke pathologie van de zwangerschap.

Wat is het?

  • Preeclampsie is een pathologie als gevolg van een storing van de placenta en kan bij sommige zwangere vrouwen vanaf 20SA voorkomen, gemiddeld 1 op de 100. Het wordt in de toekomstige moeder gekenmerkt door de toename van de bloeddruk, hypertensie, en door de aanwezigheid van een hoog eiwitgehalte in de urine, proteïnurie. Tekenen die erop kunnen wijzen dat de placenta te veel gifstoffen afscheidt die de nieren niet goed kunnen filteren.

Wat zijn de risico's van pre-eclampsie?

  • Pre-eclampsie moet zeer serieus worden genomen omdat onbehandeld de complicaties ervan even ernstig kunnen zijn voor de toekomstige baby als voor de moeder. Hoge bloeddruk verandert en schaadt de bloedstroom tussen de moeder en de foetus. Het ontvangt niet de juiste bijdragen en ontwikkelt zich niet zoals het hoort. Dit kan groeiachterstand, foetaal lijden met een risico op overlijden in de baarmoeder of bij de geboorte veroorzaken. Hypertensie kan onder andere bij de moeder belangrijke aandoeningen van het gezichtsvermogen veroorzaken.
  • Eclampsie is een van de meest gevreesde complicaties van pre-eclampsie. Deze crisis van aanvallen dichtbij epilepsie kan het leven van de baby en de moeder in gevaar brengen. Het vereist onmiddellijke interventie door een keizersnede.

1 2