Zwangerschap

De waterzak in detail


De waterzak, zij is het die het vruchtwater bevat waar je baby negen maanden als een kleine vis drijft ... Wat weet je precies over haar? Waar is het voor, hoe ziet het eruit, wat bevat het, welke overtuigingen zijn eraan verbonden?

Wanneer vormt de waterzak zich?

  • Heel vroeg. Vanaf de 8e dag van de zwangerschap verschijnen er kleine scheurtjes op de embryonale knop: tijdens de tweede week ontmoeten ze elkaar en vormen een kleine holte. Dan wikkelt deze holte zich rond het embryo op de manier van een propeller: de waterzak is geboren.
  • Twee membranen begrenzen het: een eerste, het amnion, dat fijn, soepel en doorschijnend is, en het chorion, een soort tweede dikkere "laag" en grenzend aan de binnenwand van de baarmoeder. Naarmate de zwangerschap vordert, rekken deze membranen uit, afhankelijk van de groei van de baarmoeder: de zak van het water is vergroot om al zijn gemak aan de kleine huurder te bieden!

Wat bevat het?

  • De waterzak is gevuld met vruchtwater - zo genoemd omdat het in contact is met het amnion. Het vruchtwater wordt deels gemaakt door de membranen van de buidel en deels door de baby die het afscheidt met zijn huid, longen en nieren. Door de vloeistof door te slikken en te urineren, helpt de foetus hem regelmatig te vernieuwen ... en zijn gele kleur te geven, die van urine ...
  • Namelijk: de hoeveelheid vloeistof verandert tijdens de zwangerschap. Van 20 ml tot 2 maanden, het gaat naar 600 ml rond 6 maanden, om bijna 2 liter te bereiken na 8 maanden en minder dan een liter op termijn. Je moet ruimte laten voor je baby, groter en groter!
  • Wat de textuur betreft, deze verandert ook. Tijdens een deel van de zwangerschap is de vloeistof erg vloeibaar. Gedurende de laatste twee maanden concentreert het zich, wordt het dikker: het zal dienen als een smeermiddel op het moment van levering. Aan de temperatuurzijde is het uitgelijnd met alle andere lichaamsvloeistoffen: 37 ° C.

1 2 3 4