Uw kind 1-3 jaar

Schilderen ... een ontwaaktool


Mengsel, plons ... Alles wat je terroriseert in het schilderij is het plezier van je jonge kunstenaar. En het is vooral een manier van expressie die bijdraagt ​​aan het ontwaken ervan.

  • Natuurlijk kunt u dit beslissen: aangezien hij binnenkort het grootste deel van zijn tijd aan de kleuterschool zal besteden, is er geen reden voor u om het grootste deel van uw dag, vandaag, door te brengen om zijn overstromingen op te ruimen artistiek ... maar je zou hem dan een manier van expressie ontnemen die bijdraagt ​​aan zijn ontwaken.

Schilderen: creatief materiaal

  • Misschien zelfs meer dan een afleiding, laat schilderen je peuter experimenteren dat noch kleurpotloden, noch zelfs stiften hem zouden toestaan. Met schilderen ontdekt uw baby deze zeer fysieke, zeer zintuiglijke vreugde, raakt de verf aan met zijn vingers, vermengt zich met het water, speelt om de haren te strelen. Schilderen veroorzaakt plezier en sensaties die niet bestaan ​​met potloden.
  • Om zijn creatieve techniek de vrije loop te laten, is het nutteloos om een ​​doos pastilles met 12 verschillende tonen voor hem te kopen: deze sub-tilites ontsnappen hem volledig en deze kleine cirkels zijn allemaal verbiedend! Hij zal veel liever hebben dat je een goede dosis in kartonnen platen verspreidt (vooral niet een nootachtige, wat kan men doen met een nootachtige?) Van dikke gouache, in de 3 primaire kleuren (blauw, geel, rood). Er zijn schilderijen speciaal bestudeerd zodat hij ze kan proeven als het verlangen jeukt.
  • Als hij de borstel doorweekt, is dat prima. Maar het stelt zichzelf bloot aan een paar kleine irritaties, omdat dit vreemde object niet beantwoordt aan zijn verlangens met de vinger en het oog. Daarom steekt hij liever zijn wijsvinger in dit kleurrijke mengsel, het is beter; deze tool beheerst hij het perfect. En als hij er zijn hand in steekt, is het nog beter, hij zal zijn afdruk ontdekken en een zeer persoonlijke toets aan zijn werk geven. En de voet? Het is nog inventiever!

Beheersing van kleur

  • Het plezier van de ogen en kleuren maakt ook deel uit van het plezier van het schilderen. Vanaf de eerste levensmaanden kan uw baby de basiskleuren waarnemen, blauw, rood en geel. En als je zijn ogen wilt "hangen", zijn het deze heldere en contrasterende kleuren die je gebruikt. Trouwens, al het speelgoed dat je voor zijn ogen kunt schudden, draagt ​​deze kleuren. Het is geen toeval.
  • Uw kind is bijzonder blij dat u hem de kans geeft om zichzelf te spelen met de felle kleuren die hem sinds zijn geboorte omringen, om zijn eigen wereld van kleuren te creëren. In het begin, ongeveer 18 maanden, zal het duidelijk de neiging hebben om de mengsels te vermenigvuldigen en het bruine of zwarte opnieuw uit te vinden ...

Een tachistische benadering

  • Vanaf 2 jaar, soms zelfs eerder, zal je kunstenaar in staat zijn om zeer mooie composities te maken. "Als ik met kleintjes schilder, ben ik getroffen door hun vermogen om vrijelijk met kleuren te spelen, veel vrijer dan met pastels of potloden", zegt schilder Josefa Perez-Ramirez. Het gebruik van een potlood impliceert onmiddellijk een idee van grafisch ontwerp, alsof het kind zich verplicht voelde om iets figuratiefs te vertegenwoordigen. Met het schilderij voelt het veel vrijer. Op een spontane manier verspreidt het zijn vlekken op de pagina, verander hun vorm door het blad te kantelen, water toe te voegen, erop te blazen, hun vingers erin te steken. Maar het is belangrijk om te weten dat schilderen veel geduld van de kant van de ouders vereist. mogen voor hen of hun baby's trouwens geen beperking zijn. Ouders die weten dat ze boos worden als hun kind de pot met verf morst of de kwast op de vloer laat vallen, hebben er interesse in Het schilderij moet een moment blijven 'bevoorrechte uitwisseling met je baby, een afleiding boven alles.'

Enkele technieken om uw geschenken te ontwikkelen

  • Plaats zware natte verfvlekken aan de rechterkant van het vel. Vouw het vel dubbel. Druk goed met de platte hand op de plekken die u door transparantie ziet. Fold. Het is magisch, je hebt de bloemblaadjes gemaakt, perfect symmetrisch, een mooie bloem ... Het blijft alleen om in het midden een groot hart te tekenen.
  • Offer je keukenspons op en snijd deze in verschillende geometrische vormen: vierkanten, driehoeken, rhombuses. Dat zijn goede economische buffers.
  • Verdun gouache in veel water. Laat van de punt van de borstel (bijvoorbeeld op een vel papier) druppels van deze vrij vloeibare verf vallen en geef een rietje aan je kind. Door op de kleine plassen te blazen, creëert het zeer interessante gekleurde gieteffecten.

Isabelle Gravillon