Uw kind 1-3 jaar

Taal: stimuleer het net genoeg


Eerste woorden, kleine verhalen ... terwijl je taal leert, ben je de bevoorrechte gesprekspartner van je kleintje. En hij wacht op antwoorden op vooruitgang. Hier is hoe het te helpen van 1 tot 3 jaar oud.

Rond 12-18 maanden: de voortgang van je kleintje

  • Hier zijn de eerste woorden met betekenis! Maar geen weggelopen, ze zijn nog steeds bij benadering. In de mond van je baby kan "tot ziens" veranderen in "ava". Vier tot vijf maanden later heeft hij een kleine voorraad woordenschat van ongeveer vijftig termen. Hij kan bepaalde woorden begrijpen buiten elke context. Beter maakt het de link tussen een woord en een object. Hij begreep de symboliek van taal!

Hoe kan ik helpen?

  • Herformuleer zinnen door de termen correct uit te spreken als ze zijn vervormd. Je laat hem zien dat hij begrepen is, wat hem waardeert.
  • Zet hypothesen op een vragende toon als zijn boodschap voor jou mysterieus blijft: "Wil je zeggen dat papa weg is?" Hij zal kunnen aantonen of je op de goede weg bent!
  • Pak hem niet op als hij alleen in zijn hoek speelt. Woorden worden ook gebruikt om het denken op te bouwen.

Vanaf 18 maanden: de voortgang van je kleintje

  • Nu behoudt uw kind elke dag vier tot tien nieuwe woorden. Hij kent de namen van dieren, kleding, voedsel, enz. Hij begint ook twee termen te associëren, "mummiefeest", "verloren teddybeer", om mini-zinnen te bouwen. Hij bewijst dat hij een systeem van memorisatie heeft ontwikkeld, nu zeer krachtig. Waag het niet om hem een ​​verhaal te vertellen door fouten te maken zoals "de jongen". Je zult hem dan zijn verbazing zien uiten, zelfs zijn afwijzing!

Hoe kan ik helpen?

  • Diversifieer de woordenschat die u gebruikt wanneer u met hem praat. Waarom zou u in plaats van 'een bloem' te zeggen de juiste term gebruiken: een roos, een klaproos?
  • Maak hele zinnen. In plaats van: "Oh, een hond!", Zeg hem: "Kijk naar deze mooie bruine hond" of: "Heb je deze mooie bruine hond gezien?" Je hebt hem dus vertrouwd gemaakt met de syntaxis: correct een zin construeren is ook belangrijk dan woordenschatverwerving.
  • Geniet van uw omgeving en uw gedeelde activiteiten (winkelen, wandelen ...) om de objecten een naam te geven en het vocabulaire te specificeren.
  • Raak niet in paniek als hij nog steeds niet veel spreekt. Hij begrijpt je, het is essentieel! Hij wil misschien niet alleen volwassen worden. Dus hij stelt de deadline uit door in de wereld van baby's te blijven die niet praten! De situatie kan binnen enkele dagen worden gedeblokkeerd en hij zal je verrassen met alles wat hij in stilte heeft verkregen. Controleer in de tussentijd nog steeds uw gehoor met een KNO en praat nog meer met hem om het verlangen te creëren!

Isabelle Gravillon

TAAL: AL ONZE ARTIKELEN