Je baby 0-1 jaar

Babytaal: hoe hem te beantwoorden

Babytaal: hoe hem te beantwoorden


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een glimlach, een "areu!", Een eerste woord, een verhaal ... als je taal leert, ben je de bevoorrechte gesprekspartner van je kleintje. En hij wacht op antwoorden op vooruitgang. Hier is hoe je hem kunt helpen bij elke stap van dit geweldige avontuur.

Bij de geboorte

Op dit moment schreeuwt en huilt je pasgeboren baby. Maar zijn eerste vocale manifestaties kunnen al verschillende betekenissen hebben, van honger tot pijn tot zenuwen. Dit is communicatie. Je kunt ook zien dat de stemmen die hij om hem heen waarneemt hem niet onverschillig laten. Hij begint onmiddellijk geluiden te extraheren uit de woorden die hij hoort, zelfs als hij zich natuurlijk helemaal niet bewust is van wat hij doet.

Hoe hem te beantwoorden?

 • Praat met hem! We weten dankzij de onderzoekers dat hij niet aarzelt om alle geluiden die aanwezig zijn in de berichten die je hem stuurt te ontleden en te analyseren!
 • Introduceer het in alle andere vormen van non-verbale communicatie: het uiterlijk, de gebaren, de aanraking, de gezichtsuitdrukkingen. Het zijn zeer belangrijke taalondersteuners, die zonder hen niet kunnen bestaan.

Ongeveer 2 maanden

Het is de revolutie van de "areu" ... of "agueu", alles hangt af van de kinderen! Je baby klinkt nu zo lang als hij uitademt: hij slaakt een soort zucht. Hij ontdekt per ongeluk zijn sonische producties en experimenteert ze beetje bij beetje. Hij herkent zijn moedertaal heel goed, ondanks zijn jonge leeftijd. Hij lijkt er zelfs de voorkeur aan te geven!

Hoe hem te beantwoorden?

 • Antwoord zonder te tellen en zonder ingewikkeld te zijn "areu"!
 • Aarzel niet om deze stem zo karakteristiek aan te nemen dat moeders van nature wanneer ze hun peuter aanspreken: hoog en melodieus. Specialisten noemen het de "motherese" (van de Engelse moeder, "moeder"). Het lijkt erop dat baby's ervan houden en het verkiezen boven een "platte" tong!

Ongeveer 4-5 maanden

Hij begint te zingen. Je hebt nu recht op "ahahaha" in alle kleuren! Je baby voert zijn kleine experimenten uit, vergelijkt bas en hoge tonen, gilt en fluistert. Hij traint. Overwinning, hij herkent zijn naam! En wanneer hij een zin hoort waarin een pauze op een ongepaste plaats wordt genomen, is je baby verrast. Hij geeft de voorkeur aan een normaal ritme.

Hoe hem te beantwoorden?

 • Stem geven! Door de geluiden die hij uitzendt te herhalen, door ze te imiteren, maak je hem ervan bewust dat hij de wereld van de taal betreedt.
 • Wacht tot hij klaar is met "praten" om je op weg te helpen. Zo stel je de basisregels van verbale communicatie vast: naar elkaar luisteren, heen en weer gaan tussen de hoofdrolspelers in een gesprek.
 • Varieer zoveel mogelijk in de intonaties en melodieën (hij vindt het geweldig!): Het lieve stemmetje van de knuffel, het zachte gefluister, de meer assertieve toon van "Drink je fles!".

Rond 8-10 maanden

Afscheid vocalisaties, hallo babbelen! Je peuter is niet langer tevreden met het zingen van klinkers alleen, hij associeert ze met een medeklinker. Vandaar de rozenkransen van "papapapa" of "babababa". Dan wordt gebrabbel complexer en is het niet ongewoon, rond 9 maanden, om hem te zien kiezen voor meer gevarieerde combinaties. Hij heeft zojuist de lettergreep getemd, de basiseenheid van de taal. Hij bewijst dat hij in staat is om woorden die hij regelmatig hoort te onthouden, althans niet te onthouden. Om te begrijpen, vertrouwt hij sterk op de context waarin de woorden worden uitgesproken.

Hoe hem te beantwoorden?

 • Geniet van alle situaties van het dagelijks leven om ze in woorden te vatten: "Ik bereid je puree", "de kat slaapt".
 • Theatraliseer uw woorden, maak gebaren, toon de objecten, accentueer de intonaties. Vergeet niet dat uw kind de context gebruikt om de betekenis af te leiden van wat u hem vertelt.
 • Vermijd de "pratende baby", die de woorden vervormt of uitvindt.
 • Dompel je peuter onder in een bad van taal zonder te verdrinken! Momenten van stilte zijn onmisbaar voor hem om alles wat hij hoort te verteren en zich de taal toe te eigenen.

Isabelle Gravillon