Uw kind 3-5 jaar

De Montessori-methode, hoe werkt het?

De Montessori-methode, hoe werkt het?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het helpen van het kind om zelf te leren en hem vertrouwen te geven door hem in zijn eigen tempo te laten evolueren, zijn de basisprincipes van de Montessori-methode. Keer terug naar deze manier van onderwijs die het kind in het midden van zijn pedagogie plaatst.

1. The Inspirer: Maria Montessori (1870-1952)

 • Deze Italiaan begint haar carrière in een psychiatrisch ziekenhuis voor kinderen. Omdat er niets voor hen is gepland, ontwikkelde ze een effectieve pedagogiek, die ze in 1907 uitbreidde tot 'normale' studenten, toen ze werd belast met de opleiding van arme kinderen in Rome. Het wordt de beroemde "Casa dei Bambini", een laboratorium waarmee hij zijn pedagogiek kan verfijnen en over de hele wereld kan verspreiden.
 • gelovige, ze denkt dat het kind alles in zich heeft om zich harmonieus te ontwikkelen. Hiervoor is het noodzakelijk om een ​​adequate omgeving te creëren (vandaar het idee, dat school maakte, om het meubilair aan de grootte van de kleintjes aan te passen), het kind te begeleiden zonder het te dwingen, een aangepast materiaal aan hem voor te stellen en de fasen van zijn ontwikkeling.

2. Het principe: het kind is zijn eigen constructor

 • Geplaatst onder gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling ervan, zal het kind leren door zijn eigen ervaringen. De volwassene helpt met de voorbereiding op het milieu en neemt zijn behoeften waar. Volgens de pedagogiek van Montessori heeft het kind het vermogen alles wat hem omringt te 'absorberen' en zijn persoonlijkheid op te bouwen met wat hem wordt aangeboden en zijn omgeving te weigeren.
 • Het kind gaat in zijn eigen tempo vooruit. Omdat kinderen niet allemaal tegelijkertijd dezelfde behoeften hebben, kunnen leerlingen in de klas het door Maria Montessori ontworpen lesmateriaal kiezen en gebruiken zolang ze willen. Deze mogelijkheid maakt het mogelijk om hun belangen te bevredigen en geeft de nodige tijd om intelligentie op te bouwen volgens het ritme van elk.
 • Montessoriklassen voornamelijk in de kleuterklas.Moederschap is de meest representatieve schakel in deze pedagogiek. Montessori nederzettingen zijn soms beschuldigd van het trainen van individualistische kinderen. Hoewel teamwerk geen prominente plaats inneemt, moedigt het lesgeven niet 'iedereen voor zichzelf' aan. Studenten helpen elkaar of werken in groepen.

3. Identiteitskaart

 • Aantal scholen in Frankrijk: 62 vestigingen erkend door de Montessori France Association. Maar veel andere scholen zijn geïnspireerd door deze pedagogiek.
 • Kosten van scholing Het verschilt per instelling.
 • niveaus: kleuterschool, kinderdagverblijf, een aantal basisscholen en middelbare scholen in Frankrijk.
 • Bijzonderheden: twee volwassenen per groep, gemengde leeftijdsklassen, veel autonome activiteiten, sensorisch materiaal.
 • informatie: Association Montessori Frankrijk, 1/7, rue Jean-Monnet - 94130 Nogent-sur-Marne. Tel. : 01 48 72 95 20. www.montessori-France.asso.fr.

Noémi Constans en Stéphanie Letellier

Zie ook De Freinet-methodeOpmerkingen:

 1. Voodoolabar

  Het belangrijkste bij het plaatsen van dergelijke informatie is niet te vergeten dat het sommige ontoereikende persoonlijkheden kan schaden

 2. Badr Al Din

  All can be

 3. Jeraldo

  Ik ben definitief, het spijt me, maar het benadert me niet absoluut. Misschien zijn er nog varianten?

 4. Mikagal

  Mijn excuses, maar naar mijn mening geeft u de fout toe. Ik kan het bewijzen. Schrijf me in PM, we praten.

 5. Myles

  Bedankt, kan ik ook iets voor je betekenen?Schrijf een bericht