Je kind 3-5 jaar

De Montessori-methode met mijn kind

De Montessori-methode met mijn kindWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wat zijn de belangrijkste ideeën van de Montessori-methode, de beroemde Italiaanse arts en pedagoog?

Autonomie

  • "Leer me alleen te doen". Deze zin vat de pedagogie samen die is ontwikkeld door Maria Montessori. Een begeleiding met respect voor zijn ritme en aandacht voor zijn behoeften stelt het kind in staat zijn capaciteiten en zijn talenten te ontwikkelen. Hij leert door naar de volwassene te kijken en vervolgens zichzelf onder zijn welwillende blik te stellen. Met het vertrouwen dat hij heeft gewonnen, gaat hij dan "alleen". Het verwerven van autonomie gaat door fouten die het kind zichzelf corrigeert en leert repareren.

Behoefte aan

  • Haar hele leven heeft Maria Montessori gewerkt aan een betere kennis van het kind. Het is in de naam van haar eigen behoeften (van orde, van herhaling, van tijd, maar ook van manipulatie, sensorische experimenten en beweging) dat ze beweerde dat het kind geen bevlieging maakt. Hij reageert sterk op een situatie die hem gewelddadig is, omdat het geen rekening houdt met zijn essentiële behoeften. Bijvoorbeeld wanneer hij onmiddellijk de activiteit moet onderbreken die hem opsloeg.

Vertrouwen

  • Maria Montessori vertrouwde het kind, zijn vitale impuls, zijn honger naar verkenning van de wereld. Vertrouwen en nederigheid moeten de houding van elke opvoeder zijn. Dit houdt in dat je naar beneden gaat om op het niveau van het kind te stellen: niet in zijn plaats te doen, het loslaten aan het einde van zijn inspanning, hem toestaan ​​om opnieuw te beginnen zo lang als hij wil, alle vernederende woorden te verbannen ("jij je neemt het slecht "). Op deze manier bouwt het kind zijn innerlijke veiligheid op - het vertrouwen dat hij moet leren en aanpassen.

Discipline

  • Geen vrijheid zonder innerlijke discipline! Als vrijheid het doel van onderwijs is, als het kind alleen kan worden gerealiseerd als hij vrij evolueert, betekent dit niet dat hij moet doen wat hij wil. Maar met bevelen en straffen geeft Maria Montessori de voorkeur aan het voorbeeld en de omgeving die haar ertoe brengt haar gedrag te veranderen: haar stem verlagen in plaats van haar te vragen om stil te zijn, planken op haar hoogte bieden om haar weg te zetten (haar schoenen, activiteitenmateriaal), spreek elke beurt zodat iedereen het begrijpt ... Vanaf 3 jaar kan een kind begrijpen dat "zijn vrijheid" die van anderen moet respecteren.

Uitrusting

  • Het Montessori-materiaal is het resultaat van lange observaties. Het is aangepast aan de grootte van het kind en van goede kwaliteit omdat de esthetiek zijn interesse wekt. Ontworpen voor het kind om slechts één notie tegelijk te werken (kleuren, vormen ...), het stelt hem in staat om het te benaderen door het te manipuleren, het te verkennen met zijn zintuigen. Deze fysieke ervaring van begrippen (gewicht, het decimale systeem) vergemakkelijkt de overgang naar abstractie. Maria Montessori heeft ook materiaal uit het "praktische leven" ontwikkeld, zodat het kind de dagelijkse activiteiten kan reproduceren (wassen, vegen, een dienblad dragen ...). Omdat hij tot 6 jaar gepassioneerd is door het echte en hij graag doet als volwassenen. Bovendien brachten deze activiteiten haar ertoe haar bewegingen te coördineren en haar concentratie te bevorderen.

Order

  • De volgorde stelt het kind in staat om de verbanden te leggen tussen de objecten waaruit zijn omgeving bestaat: hij organiseert het, geeft betekenis. Het geeft hem gemoedsrust en helpt hem zijn denken te "ordenen". Dit is de reden waarom het kind van de gewoonten houdt die hem veilig maken en zich zorgen maakt over veranderingen wanneer deze niet aan hem worden uitgelegd. Het leren van opslag, heel rustgevend, kan heel klein beginnen bij zijn ouders: aan het einde van een activiteit wordt het materiaal op zijn plaats opgeslagen. Dit is waar hij het zal nemen om de activiteit de volgende keer te starten.

Intern ritme

  • Tot 6-7 jaar heeft het kind "absorberende geest" volgens de prachtige uitdrukking van Maria Montessori. Hij doorloopt zes periodes van grote gevoeligheid: orde, beweging, taal, sensaties, kleine objecten, sociaal leven. Tijdens deze "gevoelige periodes" beweegt het kind naar de activiteiten die overeenkomen met zijn ontwikkelingsbehoeften. Omdat elk kind zijn innerlijke ritme heeft. Aan deze behoeften is voldaan, sterke nieuwe vaardigheden, het kind kiest vervolgens spontaan voor andere activiteiten.

Odile Amblard

Doorgaan in de geest van Montessori

Het kind, van Maria Montessori (Desclée de Brouwer, 17 €) : Een belangrijk boek om te begrijpen hoe de Italiaanse pedagoog zijn "methode" heeft ontwikkeld. Een nieuwe manier van onderwijs gebouwd met een wetenschappelijke strengheid en een diep menselijke uitstraling. Spannend.
Het zeer grote Montessori-schrift van Balthazar's brieven, door Marie-Hélène Place (Hatier Jeunesse, 11,95 €): Door de letters van het alfabet, mooie pagina's om het eerste leerproces te creëren, te tekenen, zich voor te stellen en aan te pakken. Voor kinderen van 3 tot 6 jaar oud.
100 Montessori-activiteiten om mijn kind voor te bereiden op lezen en schrijven, door Marie-Hélène Place (Nathan, 11.90 €): Spelen met de muziek van de woorden, de omgeving benoemen, verschillende texturen aanraken, rijst inschenken en overbrengen ... Met dit boek kom je niet te kort ideeën om de voorstellen aan uw kind te variëren en zijn leergierigheid te behouden.