Uw kind 5-11 jaar

Wat is geheugenverlies bij kinderen?


Eerste stappen, eerste schooldag ... Moeilijk, zo niet onmogelijk, voor een volwassene om een ​​gebeurtenis te herinneren die plaatsvond vóór de leeftijd van 3 jaar. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou dit 'amnesie bij kinderen' zich rond 7 jaar voordoen.

Hoe oud is je eerste herinnering? Je kunt denken, concentreren, onmogelijk als volwassene om een ​​gebeurtenis te herinneren die zich in je vroege jeugd voordeed vóór de leeftijd van 3 jaar. Hoe is dit mogelijk? Amerikaanse onderzoekers van de Emory University hebben geprobeerd het functioneren en de rol van dit 'geheugenverlies bij kinderen' te begrijpen.

Amnesie bij kinderen treedt op na 7 jaar

  • Om zijn onderzoek uit te voeren, volgde de studiegroep van de universiteit 83 3-jarigen gedurende meerdere jaren. Aan het begin van het onderzoek, op 3-jarige leeftijd, moest elk kind zes sterke herinneringen oproepen die dateren van minder dan zes maanden: een bezoek aan de dierentuin, een verjaardag, de eerste schooldag ... De kinderen werden vervolgens verdeeld in verschillende groepen, vervolgens geïnterviewd op 5,6,7,8 of 9 jaar oud. Het doel van de studie: begrijpen tot welke leeftijd deze eerste herinneringen in herinnering blijven.
  • resulteren : als kinderen van 5 tot 7 jaar 63 tot 72% onthouden van wat ze vóór hun 3 jaar hebben meegemaakt (het bezoek aan de dierentuin, de eerste schooldag ...), geïnterviewden op 8 en 9 jaar onthoud slechts 35% van deze evenementen.

Vergeten, beter onthouden

  • Volgens de onderzoekershet is op 7-jarige leeftijd dat onze eerste jeugdherinneringen vervagen. Deze geleidelijke verwijdering, een soort zuivering van onze hersenen, maakt het mogelijk om het autobiografische geheugen op te zetten, complexer en solider dat ons gevoel van identiteit en continuïteit versterkt. Een beetje vergeten, meer onthouden, dat is de uitdaging.

Stéphanie Letellier