Je kind 3-5 jaar

Waarom kinderen sprookjes vertellen?


Sprookjes zijn altijd een geluk geweest voor kinderen. Maar is dit vandaag nog steeds echt het geval? En wat zijn de voordelen van sprookjes? Hier zijn 9 vragen en antwoorden die u nog meer verlangen zullen geven om uw kinderen te vertellen.

1. Zijn verhalen tegenwoordig nog steeds zo populair bij kinderen?

  • Absoluut ! Hoewel veel kinderen ze alleen kennen via Walt Disney en zijn filmische aanpassingen, moet je alleen het fenomenale succes zien van het laatste grote verhaal dat door Amerikaanse studio's is aangepast om hen hiervan te overtuigen. : de film The Snow Queen, vrij geïnspireerd door het verhaal van de Deense Andersen, gepubliceerd in 1844, benaderde de 5 miljoen toeschouwers in 2013 in Frankrijk. We kunnen altijd zeggen dat de muziek, de cast van de acteurs voor de stemmen, de humor en de de moderniteit van de film verklaart het succes, maar we kunnen de kracht van de belangrijkste bronnen van de plot niet evacueren ...

2. Terug naar traditionele verhalen, Assepoester, Tom Thumb, Roodkapje, Drie biggetjes ... waarom werken ze zo goed met kinderen?

  • Om verschillende redenen. Ten eerste zijn het heel eenvoudige verhalen: ze beginnen met magische woorden die het kind herkent (ooit, in een ver land) waardoor het kind weet dat hij de echte wereld verlaat om de wereld binnen te gaan. denkbeeldig waar alles mogelijk is. De karakters van de verhalen zijn heel typerend, het kind onderscheidt bijvoorbeeld de goede en de slechte bijvoorbeeld. En ze eindigen altijd goed ...

3. Is het belangrijk voor het kind dat de verhalen goed eindigen?

  • Ja, na alle wisselvalligheden stelt het het kind gerust om te horen: ze trouwden en hadden veel kinderen of "alles is goed dat goed eindigt". Het is de triomf van het goede, van deugd, tegen het kwaad, van geluk na ongeluk. Het verhaal biedt een positieve uitkomst, rustgevend voor het kind. Dit betekent dat ook hij in staat zal zijn om door moeilijkheden in het leven te gaan en als overwinnaar volwassen te worden. Het is een boodschap van hoop en vertrouwen, het betekent dat het de moeite waard is om te groeien.

4. Maar waarom spreken deze verhalen over verhalen, prinsessen en feeën tegenwoordig nog steeds tot kinderen?

  • Bruno Bettelheim, de beroemde Amerikaanse psychiater, legde het heel goed uit in zijn boek Psychoanalysis of Fairy Tales. Terwijl hij het kind vermaakt, verlicht het verhaal hem en bevordert het de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. Ten eerste presenteert het verhaal helden die het kind gemakkelijk kan identificeren omdat ze klein zijn zoals hij Goudlokje en de drie beren, Tom Thumb, Roodkapje, de 3 biggetjes ... Vaak bovendien hebben deze helden geen echte naam, maar een beschrijvende term die de identificatie vergemakkelijkt. Dan hebben de kleine helden van de verhalen dezelfde problemen als hij!

5. Bijvoorbeeld?

  • Via de Tom Thumb benadert het kind de sterkste angsten van het kind, afscheiding en verlatenheid. Dit verhaal spreekt rechtstreeks tot kinderen die er vanwege de omvang of psychologie niet altijd zin in hebben ... Sneeuwwitje laat hem de fasen van ontwikkeling waarnemen: het kind groeit op in een seksloze wereld zoals Sneeuwwitje tussen de 7 dwergen in afwachting van de jonge en knappe prins die haar zal bevrijden. Met Assepoester gaat het over de rivaliteit tussen broers en zussen ... Met Doornroosje bereiden kleine meisjes zich voor op de veranderingen die hen te wachten staan ​​... Met Peau d'âne vinden kinderen de bevestiging van het verboden incest.

1 2