Je baby 0-1 jaar

De ademfysiotherapeut, waarom?

De ademfysiotherapeut, waarom?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Elke winter begint het opnieuw ... Een op de drie baby's wordt getroffen door acute bronchiolitis. Om uw peuter te behandelen, worden fysiotherapie-sessies in Frankrijk op grote schaal voorgeschreven. Tegenwoordig ontmoedigt de Hoge Autoriteit van Gezondheid het gebruik bij baby's jonger dan 12 maanden.

In welke gevallen worden voorgeschreven respiratoire fysio-sessies voorgeschreven?

  • Vandaag in Frankrijk82 tot 99% van de artsen schrijft fysiotherapeutische sessies voor aan peuters van 2 maanden tot 2 jaar in het geval van bronchiolitis. Het aantal sessies is meestal vijf tot zeven, met intervallen van 24 of 48 uur.
  • De behoeften worden opnieuw beoordeeld terwijl je gaat door de therapeut volgens de ademhalingstoestand van het kind. Deze dagelijkse blik van een zorgverlener op het kind is essentieel en kan tekenen van ernst identificeren. Hij is dan het best geplaatst om ouders te adviseren de arts of kinderarts opnieuw te raadplegen.
  • Zijn rol is ook om ouders de juiste acties te leren, vooral om de neus van het kind te ontstoppen met zoutoplossing.
  • Deze techniek wordt tegenwoordig aanbevolen door de High Health Authority (HAS) bij zuigelingen jonger dan 12 maanden. In nieuwe aanbevelingen die medio november 2019 zijn gepubliceerd, staat de respiratoire fysiotherapeut niet meer op het programma om bronchiolitis bij baby's te behandelen.
  • Als de HAS het gebruik niet meer aanbeveelt (nieuwe richtlijnen voor zuigelingen jonger dan 12 maanden), komt dit omdat de studies geen wetenschappelijk bewijs hebben geleverd van de effectiviteit ervan tegen bronchiolitis. De respiratoire fysiotherapeut kwam echter niet voor in de eerdere aanbevelingen, die dateren uit 2000, waardoor het niet massaal werd voorgeschreven.

Hoe vindt een respiratoire fysio-sessie plaats?

  • Alles begint met de auscultatie van een kind om zijn ademhalingsstatus te beoordelen. Ouders stoppen het kind in een lichaam en liggen op de onderzoekstafel. Een grote neuswas kan worden uitgevoerd.
  • Vervolgens "rustte een hand op de ribbenkast, de andere op de buik als tegensteun, de therapeut zorgt ervoor dat het kind langzamer en dieper uitademt. De beweging van de handen versnelt om de afscheidingen in de luchtpijp te verhogen ", verklaart Isabelle-Anne Hervé, fysiotherapeut in Rezé (Loire-Atlantique).
  • danof het kind hoest alleen, of de fysiotherapeut veroorzaakt hoest met lichte druk op de luchtpijp en herstelt slijm. Dit is de techniek van langzaam toenemende uitademingsstroom. De term "langzaam" is belangrijk. Deze techniek is geïnspireerd op de zogenaamde "autogene afwatering", ontwikkeld in België en die al tien jaar steeds meer volgers in Frankrijk is geworden. Heel zachtaardig, het bestaat uit het begeleiden van het kind naar een langzame en diepe uitademing. We zijn ver verwijderd van de oude technieken, "klappen" genoemd, die uit percussies op de ribbenkast bestonden en die formeel worden afgeraden.

1 2 3