Nieuws

Moedermelk en antibiotica: een schokwapen tegen "super microben"!

Moedermelk en antibiotica: een schokwapen tegen "super microben"!


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

We kunnen niet stoppen met het ontdekken van de voordelen van moedermelk. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een van zijn eiwitten zal helpen bij het bestrijden van microben die tot nu toe zeer krachtige antibiotica hebben weerstaan.

Microbiële weerstand, een plaag

  • Microbiële resistentie tegen antibiotica is een zorg voor de volksgezondheid. Het vormt met name een groot probleem in ziekenhuisomgevingen, waar extreem virulente microben zoals staphylococcus aureus of streptococcus pneumonie zich vermenigvuldigen. Verantwoordelijk voor ernstige infecties, deze pathogenen zijn zelfs bestand tegen zeer krachtige antibiotica, zoals penicilline.

Moedermelk, de bondgenoot van antibiotica

  • Moedermelk heeft meer dan één truc in zijn zak! Naast het natuurlijke voedsel dat het best geschikt is voor de behoeften van het kind, bevat het een eiwit dat Hamlet wordt genoemd (met alfa-lactalbumine gemodificeerde dodelijke tumorcellen). De studie werd in mei 2013 gepubliceerd in het Amerikaanse medische tijdschrift Plos een onthulde dat Hamlet-eiwit de weerstand van "super microben" tegen antibiotica verzwakt en het potentieel heeft om de hoeveelheid antibiotica te verminderen die nodig is om infecties te bestrijden. Het maakt daarom het gebruik van meer gebruikelijke en minder krachtige antibiotica mogelijk om resistente pathogenen te bestrijden.
  • Voorlopig zijn experimenten uitgevoerd in het laboratorium en op dieren. Het lijkt erop dat bacteriën moeite lijken te hebben met het ontwikkelen van resistentie en dat ze in grote aantallen sterven na blootstelling aan Hamlet.
  • Het Hamlet-eiwit heeft nog een andere grote interesse: het is een natuurlijk voorkomende stof in moedermelk en vertoont niet de toxische bijwerkingen die kunnen worden waargenomen bij het gebruik van zeer krachtige antibiotica.

Frédérique Odasso

(Nieuws van 03/05/13)

Al onze artikelen Borstvoeding.