Je kind 3-5 jaar

Klein gedeelte van de kleuterschool: een ochtend met de kinderen


Wat doen kinderen op de kleuterschool? Om erachter te komen, volgde het schrijven van Picoti een kleine sectieklas, de tijd van een drukke ochtend. Een kans voor Milan Presse om zijn inzet en steun voor de kleuterschool opnieuw te bevestigen.

Aankomst in de klas

 • 9 uur: Na het ophangen van jassen, hoeden, sjaals en rugzakken aan de kapstokken in de gang, komen de kinderen het klaslokaal binnen.
 • Geneviève, de leraar, die ook de directeur van de school is, is al aan het werk: vanochtend, terwijl ze haar kleine studenten verwelkomt, moet ze een waterlek in het toilet beheersen en de aankomst van een vervangende minnares.
 • Terwijl elk kind zijn plaats op een van de kleine bankjes bij de tafel aansluit, zet Rose, de Atsem (gespecialiseerde territoriale agent van kleuterscholen), workshops op de tafels op. "Tom, kun je alsjeblieft de deur dicht doen?", Vraagt ​​de minnares. Dan komt het moment van de oproep: er zijn er drie afwezig; de kinderen zijn zevenentwintig.

Kinderliedjes en het lezen van verhalen

 • 9:15 uur Geneviève geeft de datum van de dag en herinnert eraan dat vandaag, donderdag, het koor plaatsvindt met de klassen van middelgrote en grote afdelingen kleuterschool. Dan begint ze enkele rijmpjes en vingergames te zingen, om iedereen in de trein te zetten: niet altijd gemakkelijk om zijn bewegingen te tellen of te coördineren, vooral omdat sommige niet goed wakker lijken!
 • De leraar leest vervolgens twee albums. De kinderen volgen de verhalen die ze goed genoeg kennen om ze al een aantal keren te hebben gehoord. Ze genieten van het beëindigen van de zinnen en anticiperen op de plot.

Koor en voorbereiding van de eindejaarsshow

 • 9.30 uur: Het is tijd om lid te worden van de activiteitenruimte, gelegen in de grote school, naast de deur. "Zoek een hand!" Zei de leraar tegen de kinderen die twee aan twee in de rij staan ​​om de binnenplaats over te steken. Beetje bij beetje hergroeperen de klassen. Niet minder dan honderd kinderen staan ​​klaar om hun stem te geven! Geneviève speelt de dirigent en nodigt het koor uit om het lichaam en de stem zachtjes wakker te maken.
 • Dit omvat uitrekken, dicteeroefeningen, vocalisaties en vocale spellen: een paar klappen van taal en de kamer wordt binnengevallen door de donderende regen! Dan zingt het koor La Baleine en andere liedjes: de minnares herinnert aspirant-artiesten eraan dat je moet trainen om klaar te zijn voor de eindejaarsshow.

Fruit voor de snack

 • 10:15 uur Na de inspanning, comfort! De kinderen zijn terug in hun klas om een ​​snack rond de tafels te eten. Op het menu: appels en peren al gesneden. De vruchten worden elke ochtend gebracht door een ander kind, voor de hele klas.

WC doorgang

 • 10:25 uur Zodra de mouwen op zijn (wat geen gemakkelijke taak is!), Ga naar het toilet om te plassen en was je handen. Meisjes aan de ene kant, jongens aan de andere ... Aan het begin van het jaar vertelt Geneviève ons dat alles ingewikkeld is voor de kleintjes, vooral naar de badkamer gaan. Maar na een paar weken doen ze het een stuk beter "... En het is een gelukkige puinhoop!

Workshops en bouwspellen

 • 10.30 uur De leraar introduceert de workshops. Kinderen in kleine groepen testen nieuwe activiteiten: schilderen, verticale lijnen tekenen, stickers plakken, puzzels manipuleren of woorden reproduceren met letters op labels. Voor degenen die klaar zijn, bouwt het spel of kleine auto's.

Het is speeltijd!

 • 11:05 uur Rose helpt de kinderen met aankleden en gaat dan naar de speeltuin. "Het is een moment van vrijlating", zegt de minnares. Terwijl de jongens alle kanten op rennen, spelen de meisjes wat rustiger, houden handen vast, praten.
 • Sommige mensen rollen banden, klimmen op de rodelbaan ... Alleen midden op het veld waakt Genevieve over al haar kleine wereld.

Lokaliseren, classificeren, tellen, knippen ...

 • 11:35 uur Terug in de klas voor andere workshops. Dit keer gaat het om het leren herkennen van de personages in een boek, het sorteren van magnetische beeldjes, het tellen van pionnen of het hanteren van een schaar.
 • Voor deze laatste operatie helpt delicate Rose kinderen: "Ze veranderen van hand tijdens activiteiten, zijn nog niet echt besloten", legt ze uit. Lateralisatie zal later komen, met schrijven.

Luister naar verhalen

 • 11:50 uur De kinderen verzamelen zich rond de leraar om naar twee nieuwe verhalen te luisteren: mijn naam is niet Bernard! en Raoul-terreur ... Ze kennen ze uit het hoofd!

Lunch in de kantine of thuis

 • 's middags: Het is lunchtijd. Terwijl sommige kinderen naar huis gaan, blijft de meerderheid van de klas in de kantine.
 • Na een korte wandeling in de badkamer komen de leiders de kinderen ophalen. Deze drukke ochtend eindigt en we voelen dat zodra de maaltijd is ingeslikt, het dutje voor iedereen welkom is!

Dossier geregisseerd door Delphine Soury voor Picoti magazine. Bedankt aan studenten in de klas van Geneviève Le Roux en aan de École du Blé en herbe, in Plaisance-du-Touch.

Vind op de site Milan Presse De gids van de ingang in de kleuterschool