Zwangerschap

Bruine verliezen, maak ik me zorgen?


"Ik ben 6 maanden zwanger en heb een paar dagen bruin verlies, moet ik me zorgen maken?" Onze specialist, Anna Roy, verloskundige, beantwoordt Lina's vraag.

Het antwoord van Anna Roy, liberale en gastvrije verloskundige in Parijs *

  • Hoewel afscheidingen of vaginale afscheiding normaal, noodzakelijk en toenemen tijdens de zwangerschap, vereisen ze medische aandacht bij de minste verandering in textuur, geur en kleur.
  • De vagina, een echt ecosysteem, verwijdert oppervlakkige cellen en bacteriën door vaginale secreties. Dit natuurlijke proces van verwijdering en reiniging is een echt bolwerk tegen ziektekiemen en schimmels. Hij ziet zijn activiteit tijdens de zwangerschap toenemen onder invloed van hormonale impregnatie om de toekomstige moeder beter te beschermen.
  • Als deze afscheidingen vrij overvloedig kunnen zijn, moeten ze doorzichtig, schietend (niet dik) en geurloos blijven. Elke verandering in hun uiterlijk, inclusief hun kleur, moet waarschuwen. Als de verliezen donkerbruin zijn, duidt dit zeker op de aanwezigheid van gestold bloed.
  • Aarzel niet om in het geval van donkerbruine verliezen overleg te plegen en naar de kraamkliniek te gaan, zonder te wachten op een afspraak met zijn verloskundige of gynaecoloog. De oorzaken kunnen mild zijn en het gevolg zijn van irritatie van de baarmoederhals na geslachtsgemeenschap of verlies van slijmprop in de late zwangerschap. Dit maakt niet uit wanneer het optreedt na 8 maanden zwangerschap.
  • Deze verliezen kunnen echter ook een symptoom zijn van een probleem met de placenta of een risico op vroeggeboorte, wat gevaarlijk kan zijn als het in de 6e maand van de zwangerschap gebeurt!

Interview door Frédérique Odasso

Andere deskundige antwoorden.

* Auteur van Welcome to the world, confidences of a young verloskundige (Editions Leduc)