Uw kind 1-3 jaar

Schurft, wat is er?

Schurft, wat is er?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ze dacht dat ze weg was ... maar nee, ze is er nog! Ten onrechte beschouwd als een beschamende ziekte, is schurft een zeer besmettelijke huidaandoening die zowel volwassenen als kinderen kan treffen. Onze uitleg.

Schurft, wat is er?

  • Besmettelijke ziekte van de huid, schurft wordt veroorzaakt door de sarcopter, een mijt, onzichtbaar voor het blote oog. Door onder de huid van kleine tunnels te graven, om eieren te leggen, veroorzaakt de vrouwelijke parasiet laesies en jeuk.
  • Schurft is geen ernstige ziekte zelfs als het erg besmettelijk is. Meestal gaat het gepaard met enkele karakteristieke symptomen:
  • Huidletsels, rode, bochtige, gevormde "galerij" van enkele millimeters lang die overeenkomt met het pad van de parasiet onder de huid.
  • Ernstige jeuk of jeuk, vooral 's nachts. Jeuk krabben kan ontsteking of zelfs schade aan de huid veroorzaken en secundaire infecties veroorzaken.
  • Jeuk en laesies bevinden zich meestal tussen de vingers, de binnenkant van de polsen, oksels, billen, geslachtsdelen, enkels en rug.
  • Bij zuigelingen kan jeuk intens en nachtelijk worden vervangen door een draaien, vooral wanneer het kind zich uitkleedt. De baby probeert inderdaad te kalmeren door over zijn rug te wrijven

Hoe worden schurft overgedragen?

  • De overdracht van schurft gebeurt hoofdzakelijk door direct contact, huid tegen huid, met een besmet persoon. Het kan ook optreden door indirect contact, door de omgeving, voornamelijk linnen en beddengoed, maar ook meubels gemaakt van absorberende materialen (stoffen bank of leer ...).
  • Deze huidaandoening kan iedereen treffen en het gemeenschapsleven, vooral in kinderdagverblijven, scholen, middelbare scholen, huizen, bejaardentehuizen, ziekenhuizen, bevordert besmetting.
  • Omdat ze in het dagelijks leven nauw fysiek contact hebben met hun gezin: ouders, kinderopvangpersoneel ... Baby's zijn bijzonder kwetsbaar en kunnen tekenen van schurft hebben.

1 2


Video: Zorgen bij GGD om toename schurft in Leidse studentenhuizen (Augustus 2022).