Uw kind 1-3 jaar

Obesitas bij kinderen: wordt alles gedaan vóór de leeftijd van 3?

Obesitas bij kinderen: wordt alles gedaan vóór de leeftijd van 3?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Is obesitas bij kinderen geprogrammeerd vanaf de geboorte, zelfs vanaf de conceptie van het kind? Is het dieet van de eerste drie levensjaren een bepalende factor? Het punt met professor Patrick Tounian, hoofd van pediatrische voeding en gastro-enterologie in het Armand-Trousseau-ziekenhuis in Parijs.

In termen van obesitas bij kinderen, worden de dobbelstenen gegooid voor de leeftijd van 3?

  • Patrick Tounian: "Eén ding is veilig en wetenschappelijk bewezen: genetische aanleg is essentieel bij obesitas, een ziekte die hersencentra van gewichtsregulatie beïnvloedt, dus sommige individuen zijn genetisch en biologisch geprogrammeerd zodra ze worden verwekt! dat sommige indirecte verschijnselen die tussenkomen tijdens de prenatale periode, zoals ernstige ondervoeding bij de aanstaande moeder, roken of zwangerschapsdiabetes, ingrijpen in utero over hersenprogrammering en bevordering van obesitas bij het ongeboren kind. Het is een pure hypothese, maar het is mogelijk, zelfs als het nog moet worden aangetoond!

Is het voeden van de eerste levensjaren van een kind niet essentieel om zwaarlijvigheid te voorkomen?

  • Patrick Tounian: "Er is veel over dit onderwerp gezegd, vooral met betrekking tot borstvoeding die kinderen tegen obesitas zou beschermen. Hoewel ik beweer dat moedermelk het beste voedsel is dat aan een baby kan worden gegeven, weerleg ik Borstvoeding beschermt kinderen niet tegen obesitas, en veroorzaakt het ook niet, en de theorie dat overtollige omega-6 ten opzichte van omega-3 vetzuren zou bevorderen is pure hypothese Idem over overtollig eiwit Er zijn momenteel geen objectieve elementen om dergelijke claims te ondersteunen, en ik sta erop dat zelfs de eetgewoonten die we tijdens de eerste drie gebruiken jaren hebben niets te maken met zwaarlijvigheid Het is niet omdat een kind van 2 jaar geen pasta of friet eet dat hij niet zwaarlijvig zal zijn! "

Er is niets te doen om deze aanleg te veranderen?

  • Patrick Tounian: "Nee, omdat het een genetisch geprogrammeerde ziekte is, is het van essentieel belang dat het kind regelmatig lichamelijke activiteit heeft en een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet, om hem te beschermen tegen tekortkomingen, maar niet tegen obesitas. zwaarlijvigheid van het kind dat de leiding heeft in een vroeg stadium, maar dat zal zijn gewichtsprogrammering niet veranderen. Er is vandaag geen solide bewijs dat zwaarlijvigheid kan worden voorkomen door het dieet van de eerste levensjaren veranderen. "

Frédérique Odasso

* Patrick Tounian is ook secretaris-generaal van de Franse kindervereniging.