Galleries

Ouder of jonger, wat is het verschil?

Ouder of jonger, wat is het verschil?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bekijk de diavoorstelling

Is je volwassen ouder en je jongste onvolwassen? Kan de eerste, tweede of derde geboorte de persoonlijkheid van elk van uw kinderen beïnvloeden? Marc Sznajder, kinderarts, en Nicole Prieur, psychotherapeut, confronteren hun standpunt.

Interview door Isabelle Gravillon.

Marc Sznajder is de auteur van The Elders and Cadets, Ed. Odile Jacob.

Nicole Prieur is de auteur van Stop ruzie !, Co-geschreven met Isabelle Gravillon, ed. Albin Michel.

Ouder of jonger, wat is het verschil? (9 foto's)

Senioren zijn serieus, verantwoordelijk

Wat de kinderarts zegt

"Let op je kleine broertje terwijl ik in de vuilnisbak ga!" "Wees wijs, toon het voorbeeld aan je kleine zusje!" Deze opvoedingszinnen gericht aan de oudste onthullen, de grootste wordt vaak geïnstalleerd in de positie van "familielid" bis ". Om zijn ouders niet teleur te stellen, neemt hij met grote ernst de verantwoordelijkheden op zich die hem zijn toevertrouwd. Later zal het deze betrouwbare kant en vierkant houden, het is degene waarop het mogelijk is om te rekenen.

Wat zegt de shrinkman?

Er zijn in feite steeds meer 'ouderlijke' ouderen. Niet omdat hun ouders hen vragen om hen te helpen voor de cadetten te zorgen, maar omdat de kinderen zelf proberen te verzachten, om verzwakte ouders door het leven te herstellen.

Senioren zijn ambitieus

Wat de kinderarts zegt

Over het algemeen verwachten ouders veel van een oudere: ze hopen dat hij slim zal zijn, ze trots maken. Deze baby heeft een speciale status in hun ogen, omdat hij het is die hen tot ouders heeft gemaakt, hen heeft laten leven in dit grote evenement! Ze geven er niet de voorkeur aan boven de volgende, maar investeren het in elk geval sterker.
Het primaire doel van een kind is om geliefd te zijn door zijn ouders, hij heeft weinig andere keuze dan te voldoen aan hun verlangen ... en daarom te slagen. Studies hebben aangetoond dat er veel senioren zijn onder chirurgen, kosmonauten, politici, enzovoort.

Wat zegt de shrinkman?

Het is waar dat van de oudste vaak wordt gedroomd als het ideale kind. Maar onmogelijk om de onbewuste ouders te negeren, hun bevelen soms zeer paradoxaal!
Sommigen vragen hun oudste om te slagen op school, terwijl ze niets doen om het te helpen ... soms zelfs het tegenovergestelde. Onbewust vinden ze het moeilijk om toe te geven dat hij hen overtreft of zich van hen afkeert als hij iets te veel slaagt. Een ambivalente positie die een oudste tegen alle ambitie kan vaccineren!
Soms is het ook het tweede of derde kind dat superbelegd is door de vader of de moeder omdat hij zelf die rang bekleedde in de broers en zussen.

Oudsten zijn conformistisch

Wat de kinderarts zegt

Wanneer een tweede kind arriveert, wil de oudste de dominante positie die hij bekleedde niet loslaten. Hij zal er alles aan doen om zijn verworven voordelen te verdedigen. Opgroeiend houdt hij dit wantrouwen voor nieuwheid, voor wat een beetje teveel beweegt en de gevestigde orde zou kunnen bedreigen.

Wat zegt de shrinkman?

De oudste is daarentegen het kind van nieuwheid: hij is het die de orde van het gezin verstoort, iedereen toegang geeft tot nieuwe rollen (een man en een vrouw worden ouders, ouders worden grootouders ). Het draagt ​​in zich dit vermogen om nieuw te ademen. Dan, zijn persoonlijke geschiedenis, de kringen die hij zal bijwonen zullen zeggen of hij het zal houden of niet.

Senioren zijn angstig

Wat de kinderarts zegt

Zeer geïnvesteerd door zijn ouders, zeer goed gecoacht, is de oudste niet noodzakelijkerwijs de meest vervulde in het gezin: hij heeft soms moeite met deze druk en kan hem angstig maken. Vooral omdat hij ook de angst van zijn ouders moet absorberen die bang zijn om verkeerd te doen. Studies hebben aangetoond dat senioren vaker ziek zijn. Waarschijnlijk niet toevallig.

Wat zegt de shrinkman?

Ongetwijfeld hebben senioren soms het gevoel dat ze niet aan de verwachtingen van hun ouders voldoen, maar hun angst komt niet alleen van daaruit, het is ook dieper. Bij de geboorte van de tweede baby ervoeren ze de ervaring van verlies: de ouderlijke blik die tot nu toe uitsluitend naar hen was gericht, is gedeeltelijk afgewend. Van daaruit moesten ze geconfronteerd worden met een existentiële angst, vasthoudend, om te weten: zal ik voor hen blijven bestaan?

Kadetten worden gebouwd in tegenstelling tot de oudste

Wat de kinderarts zegt

Om het verschil te maken, investeert de jongste de "niches" die zijn oudste had vrijgelaten. Zijn oudste is de eerste in de klas? Hij zal uitblinken in sport of tekenen.

Wat zegt de shrinkman?

Deze rolverdeling tussen oudere en jongere, deze complementariteit is inderdaad vrij traditioneel. Maar het wordt vooral in de adolescentie waargenomen. Omdat tijdens de kindertijd de jongste op zijn oudste moet lijken, om alles zoals hij te doen. Dit is zijn absolute model!

Kadetten zijn opstandig en staan ​​open voor nieuwigheden

Wat de kinderarts zegt

Het tweede kind arriveert in een familie-eenheid waar de posities van iedereen al goed ingeburgerd zijn. Om te slagen om te bestaan ​​in dit systeem soms een beetje opgesloten, het straat in de brancards! Vanaf deze strijdlustige jeugd zal hij de neiging tot rebellie behouden.
Het zijn vaak cadetten die de gevestigde waarden van hun tijd hebben getart, zoals bijvoorbeeld Darwin en Voltaire. Uit hun gelederen kwamen de avontuurlijke ontdekkingsreizigers, de grote wetenschappelijke ontdekkers.

Wat zegt de shrinkman?

Veel cadetten zijn erg conformistisch! Zolang de oudste zijn ouders en hun verwachtingen stuurt - wat niet ongewoon is - en de tweede snelt de bres in om de familietoorts over te nemen en het perfecte kind te spelen.

Kadetten zijn eeuwige seconden

Wat de kinderarts zegt

Zelfs als hij een sterk karakter heeft, worstelt de jongste vaak om zichzelf als een leider te doen gelden. Je leeft niet jarenlang ongestraft in de schaduw van een dominante ouderling! Onbewust verbiedt hij zichzelf om te poseren: het zou een onwettige positie innemen. De cadet is zelden een klassenafgevaardigde. En later, in het professionele leven, zal hij hiërarchische posities zoeken.

Wat zegt de shrinkman?

Het leven buiten het gezin, en later de professionele wereld, biedt vaak een gebied van wraak voor de cadetten die worden gedomineerd door hun oudste: eindelijk kunnen ze de macht grijpen die ze niet hadden in de broers en zussen en zij profiteren ervan.

Kinderen in het midden zijn verzoenend

Wat de kinderarts zegt

Ingeklemd raken tussen een zeer gewaardeerde oudere en een laatste supercooker is niet de meest comfortabele positie. Om dit ongemak tegen te gaan, is een middelste kind geneigd om verbonden te zoeken ... de ene dag met de grote broer, de volgende dag met de kleine zus. Dat maakt hem een ​​slimme onderhandelaar, een uitstekende diplomaat!

Wat zegt de shrinkman?

Deze neiging om allianties aan te gaan en te verbreken, heeft niet alleen betrekking op het kind in het midden, maar op elk lid van de broers en zussen. Het is het simpele feit dat je meer dan twee bent die deze relatiemodus mogelijk maakt. Het is dus niet ongewoon dat de oudste en de jongste het eens worden over de achterkant van de tweede ...

De laatste blijven lang onrijp

Wat de kinderarts zegt

Over het algemeen heeft de jongste niet veel moeite te doen: zijn ouderen zijn hem voorgegaan om bepaalde rechten van ouders te veroveren en hij profiteert zonder een vinger uit te steken! Wat een troost voor een lange tijd in een infantiele positie waar alles hem overkomt allemaal gekookt ... Hoe dan ook, ouders hebben geen haast om het te snel te zien groeien omdat het zou betekenen dat dit hoofdstuk kinderdagverblijf wordt gesloten.

Wat zegt de shrinkman?

Het lijkt mij dat de jongste vaak erg slim en autonoom is, verstrikt in de ontwikkeling van de grootste die hij imiteert en overal volgt! Later, als een tiener en een jonge volwassene, is het waar dat hij de neiging heeft om afhankelijker van het gezin te blijven dan van de anderen. Maar niet vanwege onvolwassenheid ... Integendeel, omdat hij merkt dat zijn ouders moeite hebben hem los te laten, dat hij misschien bang is om het ouderlijk paar face-to-face of een alleenstaande moeder in zijn fragiliteit achter te laten.

Ontdekken: