Zwangerschap

Keizersnede, hoe is het?


Wanneer vaginale bevalling niet mogelijk is, is een keizersnede een chirurgische procedure om de baby uit de baarmoeder te halen. Het is een perfect gecontroleerde interventie. Vandaag is 1 op de 5 geboorten per keizersnede.

Er zijn twee soorten keizersnede

Keizersnede is een operatie waarbij de baby operatief wordt verwijderd wanneer vaginale bevalling niet mogelijk is. Er zijn 2 soorten keizersneden:

  • De geplande keizersnede wordt tijdens de zwangerschap bepaald om medische redenen, zoals sommige presentaties van de baby (bijvoorbeeld: gezicht, schouder, enkele stoelen), een litteken baarmoeder, een toxemia gravidarum, een baby te groot, een placenta prævia, een uitbraak van genitale herpes, een risico op overdracht van virussen zoals HIV ...
  • Een keizersnede wordt beslist tijdens de bevalling wanneer bepaalde onvoorziene elementen de gezondheid van het kind of de moeder in gevaar kunnen brengen, vooral in gevallen van prolaps van de navelstreng, bloeding en einde van de verwijding van het kind. baarmoederhals, foetale nood of placenta-abruptie.

Keizersnede, stap voor stap

  • Keizersnede wordt uitgevoerd in de operatiekamer, meestal onder loco-regionale anesthesie, waardoor de moeder zich volledig bewust is en de vader aanwezig kan zijn. Het wordt zeer uitzonderlijk uitgevoerd onder algemene anesthesie.
  • De verdovende en pijnstillende producten zijn krachtiger dan die welke worden gebruikt in de context van een klassieke ruggenprik, om het onderste deel van het lichaam volledig te verdoven. Voordat de procedure wordt gestart, zorgt de chirurg ervoor dat de aanstaande moeder volledig gevoelloos is.
  • Vóór de incisie wordt het schaamhaar geschoren en wordt de blaas geleegd met behulp van een urinekatheter.
  • Om te voorkomen dat de toekomstige moeder de details van de interventie ziet, plaatsen we een chirurgisch veld voor haar. Als de geluiden hem bang maken, kunnen we hem aanbieden om naar muziek te luisteren met een koptelefoon op de oren.
  • De chirurg maakt de dwarse incisie van de buikwand in de schaamstreek. Het haalt de baby eruit en de navelstreng wordt onmiddellijk doorgesneden. De geboorte duurt niet langer dan 10 minuten. Als alles goed gaat, wordt de baby onmiddellijk aan zijn moeder gepresenteerd, die hem kan knuffelen om elkaar te leren kennen.

1 2


Video: Keizersnede - Hoe gaat het in zijn werk? (Mei 2021).