Zwangerschap

Geplande keizersnede, wanneer overwegen?


Tegenwoordig betreft het keizersnede in Frankrijk 20% van de geboorten, waarvan 7% waarvoor deze operatie is gepland. Het is niet zo zeldzaam als dat. Onmisbaar in bepaalde specifieke medische situaties, maar het kan risico's voor de moeder inhouden.

Keizersnede in de praktijk

  • Keizersnede is een chirurgische ingreep die bestaat uit het extraheren van de baby door een dwarse incisie van de baarmoeder op schaamniveau, wanneer de omstandigheden geen bevalling op natuurlijke wijze toestaan.
  • Het wordt meestal uitgevoerd onder loco-regionale anesthesie, waardoor de moeder zich ervan bewust is en de vader aanwezig kan zijn. Er zijn 2 soorten keizersneden:
  • Cesarean-afdeling voor noodgevallen. Er kan worden besloten tijdens het werk, voor de veiligheid van de moeder of het kind, wanneer de vaginale bevalling onmogelijk wordt.
  • De geplande keizersnede. Het is van tevoren gepland tijdens de zwangerschap.

Waarom een ‚Äč‚Äčkeizersnede plannen?

  • Wanneer bepaalde klinische situaties het goede verloop van een vaginale bevalling en de veiligheid van de moeder en het kind in gevaar kunnen brengen, kan een keizersnede worden geprogrammeerd.
  • Dit kan het geval zijn bij een macrosomie (baby te groot), een risico op overdracht van virussen zoals HIV, een placenta previa-dekking (positie van de placenta die de verwijdering van de baby voorkomt), in sommige gevallen van presentatie in de stoel of tweelingzwangerschappen.
  • Het kan ook worden overwogen in het geval van een litteken baarmoeder, wanneer de baarmoederholte wordt verzwakt door het litteken dat is achtergelaten tijdens een chirurgische procedure, bijvoorbeeld in de context van een hersteloperatie van de baarmoederafwijking of na een eerdere keizersnede.

1 2


Video: Sabina K. (Mei 2021).