Uw kind 1-3 jaar

Lelietje-van-dalen: kijk uit voor kinderen

Lelietje-van-dalen: kijk uit voor kinderen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Heel mooi met zijn bellen, brengt lelietje-van-dalen geen geluk! Het bevat ook giftige stoffen en het is verstandig om op de kinderen te letten.

Spruw: giftige stoffen

  • De spruw bevat saponosiden, irriterende stoffen die verantwoordelijk kunnen zijn voor spijsverteringspijn (misselijkheid, diarree, irritatie van de mond ...), evenals bepaalde derivaten die giftig zijn voor het hart. Lelietje-van-dalen kan de hartslag en bloeddruk vertragen. Het heeft ook een sterke diuretische werking.
  • Alle delen van deze plant zijn gevaarlijk (bloemen, stengels, bladeren ...). Wees ook voorzichtig met het water dat de spruiten van lelietje-van-dalen bevat, het kan ook gevaarlijk zijn als je peuter het (slechte) idee had om het te drinken.
  • Vergiftiging is zeldzaam, maar bestaat, zoals herinnerd door het gifcontrolecentrum van Lille. Ze zijn goed voor 2% van plantgerelateerde vergiftiging bij kinderen jonger dan 13 jaar. Het zijn meestal kinderen van 0 tot 4 jaar oud die strengen van lelietje-van-dalen hebben gekauwd.

Eenvoudige preventiemaatregelen

  • Eerste stap voor peuters, leg de takjes lelietje-van-dalen buiten hun bereik. Laat het glas water of de vaas waarin de lelie van de vallei verbleef niet achter. Leg ten slotte aan uw kinderen uit dat dit een gevaarlijke plant is, een 'gif'. Geen sprake van om het naar de mond te brengen. Wees ook voorzichtig wanneer het lelietje-van-dalen in de tuin groeit! De kleine rode en zoete bessen die in de herfst op het blad zitten, zijn ook giftig.
  • Indien per ongeluk ingeslikt, bel het gifcentrum of de arts. De eerste symptomen van intoxicatie zijn irritatie in de mond, misselijkheid, buikpijn, braken ...

Karine Ancelet