Zwangerschap

Maand 5 in utero: het beweegt!

Maand 5 in utero: het beweegt!


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In deze vijfde maand zul je waarschijnlijk je baby voor het eerst voelen bewegen, bewegen! Het is ook het moment waarop zijn reeds bestaande neuronen verbindingen gaan leggen.

Brain verandert

  • Tot die tijd waren het brein van je baby glad en bloeide het in een hersendoos die groot genoeg was om zijn groei te bevatten.
  • In dit stadium, met de ontwikkeling van de cortex, de oppervlakkige laag van de hersenen, begint de inhoud in de container te verkrampen! Maakt niet uit, de hersenen hebben een oplossing: het vouwt om het oppervlak te vergroten.
  • neuronen, gemaakt in astronomische hoeveelheden sinds het begin van de zwangerschap door de neurale buis, hebben nu hun lange migratie voltooid en voegen zich bij hun "post" in de cortex. Ze kunnen er daarom voor zorgen om relaties met hun leeftijdsgenoten aan te gaan en verbindingen te leggen.

Je voelt het bewegen ...

  • Deze vijfde maand is vooral belangrijk voor je: het is meestal de maand waarin je je peuter voor het eerst voelt bewegen. Eerst een schreeuwende verlegen, dan kleine schoppen en vuisten die steeds moediger worden.
  • Bovendien de foetale bewegingen zijn georganiseerd: flexie, extensie, rotatie, stretchen, geeuwen, krabben. Het programma is gevarieerd!
  • Je toekomstige baby wordt steeds leuker, hij begint de details te helen: zijn wenkbrauwen zijn omlijnd, zijn neus vervormt, zijn oren krullen. Het meet ongeveer 20 cm en weegt ongeveer 300 g.

De video van zijn 5e maand.

Isabelle Gravillon met Marie-Josèphe Wolff-Quenot, embryoloog aan de faculteit Geneeskunde in Straatsburg.

De 6e maand in baarmoeder.