Uw kind 1-3 jaar

Meningokokkenmeningitis: wat zijn de symptomen?

Meningokokkenmeningitis: wat zijn de symptomen?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Jaarlijks komen 700 meningitisgevallen van dit type voor in Frankrijk. In meer dan 60% van de gevallen hebben zij betrekking op kinderen en met name op kinderen jonger dan 5 jaar.

De uitleg en het advies van Dr. Muhamed Kheir Taha, hoofd van het Nationaal Referentiecentrum voor Meningokokken bij het Institut Pasteur in Parijs.

Hoe meningokokkenmeningitis herkennen?

  • De veroorzakende bacterie (meningococcus) komt de keelholte binnen, stroomt in het bloed en krijgt vervolgens hersenvocht uit de hersenvliezen (hersenenveloppen).
  • In de baby, een verandering in gedrag moet de ouders begeleiden: hij weigert te zuigen, is apathisch, fontanel puilt uit.
  • In het grotere kind de infectie lijkt in eerste instantie op een griepachtige ziekte met koorts, pijnlijke dijen en vermoeidheid. Hemorragische vlekken op de huid (purpura) kunnen verschijnen. Deze foto maakt plaats voor het meningealsyndroom, gekenmerkt door hoofdpijn, stijfheid van de nek, jet braken, verhoogde gevoeligheid voor licht. Kinderen nemen dan gemakkelijk een foetale positie in.

Zijn er verschillende soorten meningitis?

  • De bacterie is verdeeld in verschillende groepen, waaronder A, B, C. In Frankrijk vinden we in wezen type B (85%), incidenteel typen C (18%) en A (1,5%).

Is het een ernstige ziekte?

  • Meningokokkenmeningitis is een medisch noodgeval. Een brute, hoge koorts moet altijd ouders waarschuwen, evenals hoofdpijn of het verschijnen van vlekken op het lichaam (purpura), een fenomeen dat gemiddeld in 30% van de gevallen voorkomt: vooral op de ledematen, maar ook n overal op de huid of slijmvliezen vóór verspreiding. Deze vlekken zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze niet vervagen bij druk, in tegenstelling tot een uitbarsting van het mazelen- of rubella-type. Dit is een belangrijk teken van zwaartekracht.
  • Elke vertraging in het management verhoogt het risico op ernstige complicaties (doofheid, verlamming, ontwikkelingsachterstand) of zelfs de dood.

1 2