Zwangerschap

Meting van de baarmoederhoogte: waar is het voor?

Meting van de baarmoederhoogte: waar is het voor?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Tijdens uw prenatale bezoeken wordt hetzelfde gebaar herhaald: de vroedvrouw of de gynaecoloog laat haar meetlint los en meet, als een naaister, de hoogte van uw stuiterende buik. Een manier om de soepele voortgang van uw zwangerschap te "meten".

De baarmoederhoogte "meet" de goede groei van uw baby

  • De baarmoederhoogte is de afstand tussen de schaamsymfyse (een van de bekkengewrichten die u voelt wanneer u schaamhaar aanraakt) en de baarmoederfundus (het bovenste deel van de baarmoeder), beide geëvalueerd door palpatie.
  • " De maand van de zwangerschap is vier keer de gemiddelde baarmoederhoogte. Na zeven maanden zwangerschap is het bijvoorbeeld 7 keer 4, dat is 28 centimeter. Het wordt dan vergeleken met wat daadwerkelijk wordt gemeten ", zegt Myriam Carette, verloskundige.
  • Het is belangrijk dat het altijd dezelfde persoon is die dit doet omdat dit gebaar sterk afhankelijk is van het innemen van oriëntatiepunten.
  • Maar wees voorzichtig, de hoogte van je buik hangt soms af van de positie van je toekomstige baby ! Een baby in een transversale positie kan de baarmoederhoogte verminderen, net als een baby die de neiging heeft laag in de baarmoederholte te zijn. Als u twijfelt over de juiste groei van uw kind, wordt uw buik nauwlettend gevolgd.

Wat gebeurt er als de baarmoedermeting te zwak is?

  • Als de arts intra-uteriene groeivertraging vermoedt, kan hij besluiten om in het ziekenhuis te worden opgenomen compleet of dag. Hij zal ook examens voorschrijven, waaronder een echografie, om gerustgesteld te worden over het welzijn van uw toekomstige baby.
  • Lage baarmoederhoogte onthult soms een kleine hoeveelheid vruchtwater of oligo-amnion (4% van de gevallen). "Voor de baby kenmerkt dit tekort een intra-uteriene groeiachterstand en heeft het waarschijnlijk ook gevolgen voor de ontwikkeling van de longen", zegt professor Dominique Cabrol, een gynaecoloog-verloskundige.

1 2