Uw kind 1-3 jaar

Bof, wat is er?

Bof, wat is er?



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De virale en meestal goedaardige bof kan zowel jong als oud beïnvloeden, als ze niet zijn geïmmuniseerd of niet zijn gevaccineerd.

Bof, wat is er?

  • Bofziekte is een infectie veroorzaakt door een virus dat het bofvirus wordt genoemd. Het is zeer besmettelijk en treft kinderen, maar ook elke volwassene die nooit in de kindertijd is gecontracteerd en niet is gevaccineerd.

Wat zijn de symptomen?

  • De eerste tekenen van de ziekte verschijnen aan het einde van een incubatieperiode die tussen 2 en 3 weken duurt:
  • Hoofdpijn en matige koorts kunnen optreden, maar parotitis (ontsteking van de speekselklieren) is het meest voorkomende symptoom van bof. Zwelling verschijnt achter de kaak en vervormt het gezicht, alsof de patiënt hamsterwangen had. Degluttering of kauwen wordt pijnlijk.

Hoe wordt het bofvirus verspreid?

  • Overdracht vindt plaats door intermenselijk contact van de ene persoon naar de andere, door de lucht en door speekseldruppeltjes tijdens afleveringen van hoesten, niezen, postilion of door nauw contact met een besmette persoon.
  • Zoals in alle virale afleveringen, wordt het aanbevolen om kinderen te vragen hun hand in hun mond te steken wanneer ze niezen of hoesten, en ervoor te zorgen dat ze hun glazen, flessen of hun spenen.
  • De besmettingsperiode begint tussen 3 en 6 dagen vóór het verschijnen van de eerste klinische symptomen en duurt tot ongeveer tien dagen later.

1 2