Nieuws

Moeders brengen twee keer zoveel tijd door met kinderen als vaders

Moeders brengen twee keer zoveel tijd door met kinderen als vadersWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wat maakt de meeste kinderen thuis uit? Het is niet verrassend dat moeders gemiddeld twee keer zoveel tijd aan opvoedingsactiviteiten besteden als vaders, anderhalf uur per dag. Nog een opmerking: de activiteiten zijn niet hetzelfde en zijn tijdens de week verschillend verdeeld tussen vaders en moeders. (Nieuws van 30/05/13)

  • Tijd besteed aan huishoudelijke taken is vaak bestudeerd, maar die gewijd aan kinderen, iets minder. De resultaten gepubliceerd door de DREES (Directoraat Onderzoek, Studies, Evaluatie en Statistieken) zijn wederom verre van in het voordeel van vrouwen ... Elke dag besteden moeders gemiddeld 1 uur en 33 minuten aan kinderen, tegen 44 minuten voor vaders.
  • Als de duur verschilt, de aard van de activiteiten ook: ouderschap gerelateerd aan zorg en reizen is vrouwelijker, terwijl mannen meer betrokken zijn bij recreatie.

De verdeling van activiteiten volgens de dagen

  • Als vaders en moeders besteden niet dezelfde hoeveelheid tijd aan opvoedingsactiviteiten, noch verspreiden ze het op dezelfde manier tijdens de week. Zoals te verwachten, moeders zorgen meer week voor kinderen, gemiddeld 1 uur 43 per dag, tegen "slechts" 1 uur 14 in het weekend, wanneer wordt aangenomen dat de vader niet langer aanwezig is.
  • Omgekeerd voor vaders is oudertijd belangrijker in het weekend (50 minuten versus 40 op weekdagen) en tijd besteed aan kinderopvang en hobby's ook.

Meisje of jongen, verschillende betrokkenheid van ouders

  • Verbluffend resultaat, wanneer ouders slechts één kind hebben, beïnvloedt het geslacht van het kind de ouderlijke tijd die de vader en moeder doorbrengen. Moeders spenderen dus gemiddeld 31 minuten per dag aan hun kind als het een meisje en vaders is, 4 minuten meer per dag als het een jongen is.

1,2 of 3 kinderen, de organisatie verandert, vooral voor moeders!

  • Het aantal kinderen in het gezin is ook een factor die de ouderorganisatie beïnvloedt: moeders van minimaal drie kinderen besteden gemiddeld 21 minuten meer per dag aan opvoedingsactiviteiten, terwijl dit voor vaders met slechts 9 minuten toeneemt.
  • Merk ook op dat de organisatie van de moeders is meer van streek wanneer het gezin van twee naar drie kinderen gaat dan wanneer ze van één naar twee kinderen gaat. Met drie kinderen neemt de reistijd aanzienlijk toe.

Stéphanie Letellier