Zwangerschap

Huid tegen huid, wat is het punt?


De huid met moeder-babyhuid, techniek die steeds vaker in de geboortekamer wordt toegepast, heeft veel interesses. De verklaringen van Aude Derrier-Sanlaville, gastvrije verloskundige.

Huid op huid, voordelen voor uw baby en voor u

  • Als je wilt, onmiddellijk na de geboorte wordt uw naakte kind meestal op uw borst en mogelijk op die van zijn vader geplaatst. Je twee huiden zullen met elkaar in contact staan, huid tegen huid. Dit heeft meerdere voordelen voor zowel je baby als voor jou.
  • Ten eerste zal het hypothermie helpen voorkomen en uw kind verwarmen. De warmte van je lichaam zal ook dienen als een natuurlijke incubator.
  • Dit intieme contact zal je baby geruststellen. Zo zal hij alles vinden wat hem bekend was tijdens zijn baarmoederleven: je stem, je geur, het kloppen van je hart, het geluid van je darmen ... Dit zal hem in staat stellen om te kalmeren, om de spanning in verband met de bevalling te evacueren. Door uw aanraking vermindert uw kleintje de secretie van stresshormoon: adrenaline en verhoogt het de secretie van endorfine, een natuurlijk pijnstillend middel, waarmee hij weer in staat van welzijn kan worden.
  • De huid met huid zal ook de secretie van oxytocine stimuleren, het hormoon dat liefde en hechting van moeders bevordert. Je zult natuurlijk willen knuffelen, strelen en zachtjes met hem praten. Dit hormoon speelt precies een beslissende rol bij het starten van borstvoeding.
  • Ten slotte zal uw baby door dit directe contact de bacteriën op uw huid kunnen koloniseren. Ze zullen hem nuttig zijn om zijn eigen flora te creëren en zichzelf beter te verdedigen.

Voorzorgsmaatregelen, echter

Zoveel voordelen die het een praktijk meer en meer aanbevolen in de geboortekamer maken. Desalniettemin vereist huid op huid enkele voorzorgsmaatregelen:

  • Er moet altijd iemand in de geboortekamer aanwezig zijn om te kijken of de moeder niet in slaap valt, met het risico haar kind te laten vallen. Het kind moet aan één kant worden geplaatst, met het hoofd helder (niet de verbrijzelde neus tussen de borsten zodat deze niet stikt). Het wordt bedekt met een laken zodat het niet koud wordt.
  • Het wordt aanbevolen om huid-op-huid na de geboorte door te gaan, omdat het een bron van ontspanning genereert en versterkt de band tussen de baby en zijn ouders. Je blijft ervoor zorgen dat je peuter altijd een helder hoofd heeft.

De vereniging Sparadrap stelt een video voor om de ouders met huid tot huid te sensibiliseren en de voordelen uit te leggen

Frédérique Odasso